I. D. | 21. 8. 2022, 10:00

Nekatere težave lahko vztrajajo tudi dve leti

Profimedia

Ste preboleli covid in še niste v stari formi? Bodite pozorni na te znake.

Pri nekaterih prebolevnikih nevrološke in psihiatrične motnje vztrajajo še dve leti po okužbi, je pokazala oxfordska študija, objavljena v reviji The Lancet Psychiatry. Gre za resnično obsežno spremljanje 1,25 milijona ljudi, pri katerih je bila potrjena okužba z virusom SARS-CoV-2.

Profimedia

Pod drobnogled so vzeli 14 nevroloških in psihiatričnih diagnoz, ter dve leti spremljali prebolevnike in kontrolno skupino, ki se ni okužila s covidom. Primerjali so, kako pogosto se katera od težav pojavi v vsaki skupini, pri čemer so posebej spremljali starejše odrasle in otroke, saj je odziv na okužbo pri njih precej drugačen kot pri sicer zdravih odraslih.

Profimedia

Rezultati so potrdili ugotovitve prejšnjih, manjših raziskav, da so številne motnje po prebolelem covidu-19 pogostejše. Predvsem je večje tveganje za tesnobo in depresijo, a to se umiri v dveh mesecih po bolezni. V dveh letih po okužbi ni verjetnost za pojav teh težav nič večja kot po okužbi s katerim koli drugim respiratornim virusom.

Povsem drugače je s številnimi nevrološkimi motnjami, na primer demenco, napadi in "možgansko meglo". Te težave so zdravniki diagnosticirali vseskozi dve leti po okužbi.

Rezultati med otroki, mlajšimi od 18 let, so pokazali enake podobnosti in razlike kot pri odraslih. Verjetnost vseh zapletov je bila sicer manjša, tesnobi in depresiji so bili izpostavljeni celo manj kot otroci, ki so preboleli druge respiratorne bolezni. Bolj kot ostali so bili nagnjeni k napadom in psihotičnim motnjam.

Profimedia

Največ nevroloških in psihiatričnih zapletov je povzročila variant delta, alfa je bila v tem pogledu manj nevarna, omikron prinaša podobne posledice kot delta.

Profesor Paul Harrison z oddelka za psihiatrijo Univerze v Oxfordu je takole komentiral rezultate: "Dobra novice je, da so presežne depresije in anksioznosti po diagnozi s covidom-19 kratkotrajne ter jih ne opažamo toliko pri otrocih. Po drugi strani nas skrbijo nekatere druge motnje, na primer demenca in napadi, ki so še dve leti po okužbi pogostejši pri prebolevnikih. Vse tudi kaže, da omikron, čeprav povzroča blažjo akutno bolezen, prinaša podoben delež teh diagnoz."

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.