"Ni nujno, da zlorabljeni zlorabljajo. Lahko gredo v drugo skrajnost in nikogar ne spustijo blizu."

Psihologinja Jana Rijavec

15. 6. 2021, 15:25 | Zdravje

              "Ni nujno, da zlorabljeni zlorabljajo. Lahko gredo v drugo skrajnost in nikogar ne spustijo blizu." (foto: profimedia) profimedia

Psihologinja in psihoterapevtka Jana Rijavec je v oddaji Odmevi s svojimi strokovnimi mnenji pospremila pričevanja žrtev spolnih zlorab iz otroštva. O tem, za kako perečo problematiko gre, priča podatek, da je v Sloveniji že vsak peti otrok žrtev spolne zlorabe v družinskem okolju, in sicer vsaka četrta deklica ter vsak šesti deček.

Psihoterapevtka je med drugim naslovila tudi prepričanje, da vzorcu zlorabe ni mogoče ubežati. Poudarila je, da je z vzorcem zlorab podobno kot z ostalimi vedenjskimi vzorci (na primer: fizičnim nasiljem, alkoholizmom ...). Nekateri te vedenjske vzorce ponavljajo, drugi pa lahko gredo v njihovo nasprotje.

"Včasih so govorili, da tisti, ki je zlorabljen, bo tudi zlorabljal, ampak pri vseh vzorcih vedenja mi lahko ponavljamo zgodbo staršev ali pa gremo v nasprotje, in gredo v drugo skrajnost, nikogar ne spustijo blizu, ker se ščitijo."

Morda vas bo na tem mestu zanimalo tudi: