4. 10. 2021, 18:00

Ni vsak stres slab - preverite, zakaj potrebujete pozitiven stres v svojem življenju

Profimedia
Ni vsak stres slab - preverite, zakaj potrebujete pozitiven stres v svojem življenju (foto: Profimedia)

Prekomerni stres in nagnjenost k izgorelosti nista zdrava in v kolikor se jima lahko izognemo, moramo to nujno narediti. Ko ste preobremenjeni, je odziv uma in telesa na to naravnost uničujoč. Toda vsak stres ni enak. Stres ponavadi povežemo s tesnobo in izčrpanost, obstaja tudi pozitiven stres. Lahko verjamete?

Pomislite, kako ste se počutili na poročni dan ali na trenutek, ko ste bili v bližini nekoga, ki vam je všeč. Takrat vam srce močno bije in vse to je reakcija ne stresor - pozitivna ali negativna. Takšni pozitivni stresni reakciji se ni treba izogibati.

Gail Marra, hipnoterapevtka in avtoricaknjige Health, Wealth and Hypnosis, pravi: "Pozitivni ali negativni, proizvedeni hormoni so enaki."

Razloži še, da je negativen stres velik in preprečuje, da bi razmišljali trezno, vsak pozitivni stres pa vas spravi v pogon. Gail spodbuja, da se naslonimo na ta občutek, saj lahko ima pozitiven stres resnične koristi.

#1 Stres nas motivira

Če ste v življenju popolnoma brez stresa, ste lahko ves čas v zastoju. Če se želite dejansko spraviti in stvari narediti, pri tem potrebujete malo stresa. Ključno pri tem je, da najdete pravo ravnovesje.

"Stres je dobesedno poziv k dejanju," pravi Gail. "Ko sprostite adrenalin, srce in pljuča začneta pospešeno pošiljati kisik v možgane in glavne mišice, kar vam daje moč in izboljšuje vid in sluh."

Pozitiven stres si lahko razlagate kot situacijo, ko veste, da ste pod pritiskom, vendar ste prepričani, da ste sposobni rešiti zadevo ali težavo.
Priporočamo tudi: Tako pametni, da vam škodi? Kako se ogniti vzbujanju negotovosti (in zavisti) v drugih!
#2 Stres lahko pomaga pri reševanju težav

Sprejemanje stresa vam lahko pomaga sprejeti boljše odločitve. Gail pravi: "Stres nas sili k reševanju težav. Vaša podzavest je široko odprta, popolnoma angažirana in išče rešitve."

Takrat z bliskovito hitrostjo tehtate svoje možnosti, iščete priložnosti, sprejemate odločitve v nekaj sekundah. 

#3 Premagovanje strahu gradi samozavest

Naval adrenalina, ki se pojavi, ko premagate stresno situacijo, je naravnost evforičen. Toda tudi dolgoročno lahko stresni trenutek okrepi vaše prepričanje vase.

"Te misli in občutki sproščajo endorfine, dopamin, serotonin, oksitocin, vaše hormone dobrega počutja," pravi Gail.

Preberite tudi: Ste vedeli, da ti dve stvari izboljšujeta otrokovo duševno zdravje? (Recept je čisto preprost!)

Vir: metro.co.uk

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.