R. K. | 19. 4. 2023, 14:10

Nova, bolj nalezljiva podrazličica koronavirusa se hitro širi: odkrili so jo tudi v Sloveniji

Profimedia/fotomontaža

Ponekod po svetu imajo zaradi novega seva težave, med drugim so opazili simptome, ki so se pri tej bolezni pojavili prvič.

Novoodkrita podrazličica omikrona XBB.1.16, ki je znana tudi kot arcturus, se je pojavila tudi v Sloveniji, je razvidno iz najnovejših podatkov, ki jih je objavil Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano (NLZOH). Novo podrazličico koronavirusa so potrdili med vzorci, ki so bili pozitivni na koronaviros in so jih sekvencirali med 24. marcem in 7. aprilom, je navedeno na njihovi spletni strani. Med novimi simptomi sta po podatkih iz držav, kjer so različico arctutus že zabeležili, srbeč konjuktivitis in visoka vročina, a hujših zapletov po dozdajšnjih podatkih ni bilo, piše N1

Profimedia

Večja nalezljivost in patogenost

Podrazličica, ki pri nas trenutno prevladuje, je XBB.1.5. V navedenem obdobju so sekvencionirali 77 vzorcev s to različico virusa, medtem ko je bila podrazličica arcturus sekvencionirana le pri enem pozitivnem vzorcu. Po podatkih, ki jih je objavila Svetovna zdravstvena organizacija (WHO), je nova različica podobna prevladujoči, s to razliko, da ima dodatno mutacijo v koničastem proteinu. Strokovnjaki so v laboratorijskih študijah ugotovili, da je tudi bolj nalezljiva in patogoena. Kljub temu, da bi se lahko ta različica širila hitreje, zaenkrat ni nobenih znakov, da bo povzročila hujše oblike poteka bolezni, piše omenjeni medij. 

Novi simptomi pri otrocih

Ponekod po svetu pa arcturus vseeno že povzroča nekaj več težav. V Indiji je število aktivnih primerov zadnje tedne vztrajno naraslo, zato so v nekaterih delih države znova uvedli obvezno nošenje mask, zdravstveno ministrstvo pa je pozvalo tudi k bolj množičnemu testiranju in izvajanju preventive v bolnišnicah. Pri obolelih otrocih so opazili nove simptome, med katerimi so predvsem visoka vročina, kašelj in srbeč konjunktivitis, vendar brez gnoja, le z lepljivimi očmi. Teh simptomov pri prejšnjih različicah niso opazili, piše N1.

Profimedia

V poročilu, ki ga je prejšnji mesec izdal WHO je XBB.1.16 v Indiji marca postal prevladujoč sev, kljub temu pa ne pri posameznikih ne pri populaciji niso zaznali sprememb v resnosti primerov. Vse več primerov nove podrazličice opažajo tudi v ZDA, Kanadi, Singapurju, Avstraliji, Veliki Britaniji in na Japonskem, primere pa so med drugimi potrdili tudi na Danskem, v Nemčiji, Španiji, na Nizozemskem, Švedskem ter v Italiji, poroča omenjeni medij.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih TikTok, Youtube, Instagram in Facebook.