N. V. | 18. 3. 2023, 06:00

Plesen na hrani - kaj pa zdaj? Odrežete in živilo brezskrbno pojeste? Pozor, to je zelo nevarno (preberite, zakaj)

Profimedia

Zelo verjetno se je tudi vam že zgodilo, da se je kakšno živilo pokvarilo oziroma splesnelo. So ta živila še varna za uživanje? Lahko le preprosto odstranimo plesen?

Kadar opazite plesen na živilu, se morate zavedati, da s prostim očesom ni mogoče ugotoviti, ali je plesen strupena ali ne. Prav tako s prostim očesom ni vidno, kako daleč po živilu se je plesen že razširila.

Zato Nacionalni inštitut za javno zdravje priporoča, da zavržete celotno živilo

Nevarnosti zaužitja plesnive hrane

Uživanje plesnive hrane lahko povzroči akutne simptome, kot so slabost, bruhanje, driska, vročina in težave z dihanjem. Plesen je lahko še posebej nevarna za dojenčke, majhne otroke, nosečnice, starejše in ljudi z oslabljenim imunskim sistemom.

Večje količine mikotoksinov lahko povzročijo takojšnje akutne zastrupitve z vnetjem jeter (akutni hepatitis), ki so lahko tudi smrtne.

Pomembnejša pri ljudeh pa so obolenja, ki so posledica dolgotrajnejšega uživanja z aflatoksini onesnaženih živil. Pri dolgotrajnejšem uživanju manjših količin mikotoksinov lahko pride do kroničnih bolezni, vključno z nastankom tumorjev.

Epidemiološke raziskave kažejo na povezavo med aflatoksini in pojavljanjem raka jeter pri človeku, navajajo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje.

Novo na Metroplay: "Ne biti cringe" | N1 podkast s Suzano Lovec