10. 11. 2021, 11:18

Po internetu se veselo širijo novice, da je v precepljeni Danski vse narobe! Pa je res?

profimedia

Slovenski del Twitterja je na posebno nit (t.j. serijo povezanih čivkov) uporabnika Ivana Stanojevića (tudi @cunnin6) o aktualni covid situaciji na Danskem opozoril Luka Renko, prvi mož sledilnika covida 19. Ker omenjeni v njej odlično ponazori, kako gre brati povsem javno dostopne podatke, njegovo nit v nadaljevanju v prevodu poobjavljamo.
 

Takole je pisal:

"Po internetu krožijo vesele novice o tem, da je na Danskem situacija spet kritična, pa čeprav je 86 % prebivalstva, starejšega od 12 let, cepljenega, hkrati pa je v zraku revolt, ker se 14 % prebivalstva (cca 800.000) neupravičeno maltretira s covid dovolilnicami. No, pa si poglejmo to kritično situacijo od blizu."
"Čeprav jih je 'samo' 14 %, prav necepljeni predstavljajo tretjino vseh okuženih. To prikazuje sedemdnevni odstotek okuženih glede na cepilni status."
"Čeprav jih je samo 14 %, se necepljeni trikrat pogosteje okužijo. Stopnja okuženih (na 100.000) po cepilnem statusu za 7. november kaže takole ..."
  • *glejte grafe v tvitih spodaj

"Čeprav jih je samo 14 %, necepljeni predstavljajo skoraj polovico vseh hospitaliziranih pacientov. To kaže odstotek hospitaliziranih po cepilnem statusu."
"Čeprav jih je samo 14 %, necepljeni dominirajo v vseh starostnih skupinah. To kaže graf sedemdnevne stopnje okužb (na 100.000) po starostnih skupinah in cepilnem statusu."
  • *glejte grafe v tvitih spodaj

"Primerjajte stopnjo hospitalizacije (na 100.000) med necepljenimi in cepljenimi. Najprej pa ogroženo (starejšo) populacijo, ki jo je najbolj nujno precepiti."
"Potem pa primerjajmo stopnjo hospitalizacije (na 100.000) med necepljenimi in cepljenimi mladimi, pri katerih cepljenje 'ni potrebno'."
  • *glejte grafe v tvitih spodaj

"Tako kot stvari vidim jaz, je situacija kritična samo za necepljene."
"Zato se zanje uvaja ukrep covid dokazil. Da bi jih zaščitili pred cepljenimi."
"Ne pozabite, da je pri polovici cepljenih minilo 5 mesecev od njihovega drugega odmerka, Delta pa je od avgusta do danes postala na Danskem dominantna. Skratka, vsi preboleli in cepljeni so razvili imunost na lasni virus. Krivec torej ni zgolj upad protiteles, temveč deloma tudi nova verzija virusa."

In še to (da boste lažje razumeli Stanojevićev predzadnji tvit):

Isti uporabnik je namreč pred dobrim tednom tvitnil naslednjo zanimivo 'statistiko', ki jasno ponazori eno pomenljivejši 'razlik' med cepljenimi in necepljenimi:

Okužen necepljen pride v sobo z 10 necepljenimi in jih okuži 7.

Okužen cepljen pride v sobo z 10 necepljenimi in jih okuži 5.

Okužen necepljen pride v sobo z 10 cepljenimi in jih okuži 3.

Okužen cepljen pride v sobo z 10 cepljenimi in okuži 2.

Preberite tudi:

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.