Gre za pravilo, ki se prenaša iz roda v rod, njegov izvor pa je bil podvržen znanstvenemu preučevanju.
Kos vašega najljubšega peciva vam je pravkar padel na tla. Hitro se ozrete, da preverite, ali vas kdo gleda, in v hipu poberete sladico nazaj. "Pravilo petih sekund!," si rečete, medtem ko stresate drobtine, kot da se ni nič zgodilo. Priznajte, to ste vsaj enkrat v življenju naredili - verjetno že v šolskih letih, ko vam je na tla padel kakšen piškot. Neizrečeno kuhinjsko pravilo petih sekund se prenaša iz generacije v generacijo, vprašanje, ki se postavlja, pa se glasi: je res čisto varno?
Izvor pravila petih sekund
Natančen izvor tega pravila ni znan, vendar po besedah Paula Dawsona, znanstvenika in soavtorja knjige Did You Just Eat That?, obstaja že stoletja. Ena zgodba vodi vse do Džingis-kana, mongolskega vladarja, ki naj bi razglasil, da lahko hrana, ki pade na tla, tam ostane, dokler on to dovoli. Druga različica je iz 60. let 20. stoletja, ko je znana kuharica in TV-voditeljica Julia Child v neki oddaji po nesreči spustila palačinko na tla, nato pa jo vrnila v ponev in gledalcem rekla, da lahko to vedno storijo, če so sami v kuhinji. Vendar nihče od teh junakov ni omenil natančno petih sekund, vsi pa so se strinjali v enem: če je hrana videti v redu, je verjetno varna. A kaj pravi znanost?
Znanstvenik Dawson se je odločil mit preizkusiti v laboratoriju. Njegova ekipa je okužila tri površine – ploščice, les in preprogo – z bakterijo salmonelo, pogostim povzročiteljem zastrupitev s hrano. Nanjo so nato spustili dve vrsti hrane: slanino, ki je mastna in vlažna, ter bel kruh, ki je suh. Čakali so 30 in 60 sekund. Bakterije so se prenesle skoraj takoj, ne glede na čas stika.
Preberite še:
- 6 slabih navad, ki jih počnemo v kuhinji (se zavedate nevarnosti?)
- Pri pomivanju posode bi morali biti bolj previdni: če delate to napako, ogrožate svoje zdravje
- Si tudi vi pogosto naročite dostavo hrane? Bodite pozorni, morda je že v "nevarni coni" (preverite, kaj to pomeni - ne bo vam žal)
"Čistoča površine je veliko pomembnejša od dolžine stika. Z drugimi besedami: če so tla umazana, je umazana tudi hrana - ne glede na to, ali je tam eno sekundo ali celo minuto," je zaključil Dawson. Čeprav so opazili majhne razlike (suha hrana je pobrala manj bakterij, preproga pa nekoliko manj kot trde površine) je bilo popolnoma jasno: pravilo petih sekund vašega grižljaja ne zaščiti pred mikrobi.
Ali je kdaj varno pojesti hrano, ki je padla?
Seveda je. Vse površine niso enako nevarne in vsi mikrobi niso škodljivi. Če kos kruha pade na čisto kuhinjsko delovno površino, verjetno ni razloga za skrb. Če pa pristane na javnih tleh ali če imate oslabljen imunski sistem, se tveganje za zastrupitev s hrano poveča. Zato je najbolj varen nasvet: ko ste v dvomih, vrzite stran. Tvegati zastrupitev s hrano se preprosto ne splača.
Povzeto po: portal Živim