R. K. | 19. 1. 2023, 06:00

Z njo smo se sladkali v Jugoslaviji, današnji otroci pa je ne poznajo: eno najmočnejših naravnih zdravil raste kot plevel

Profimedia

Plodovi te rastline so nadvse uporabni v boju proti številnim boleznim, uporabno pa je tudi listje in celo lubje tega listnatega drevesa. Nezanemarljivo vlogo ima tudi v kozmetičnih pripravkih. Že veste, o čem govorimo?

Ste kdaj jedli sladke plodove murve? Nekoliko starejši se bodo sadežev, ki so bili nadvse priljubljeni v nekdanji Jugoslaviji, zagotovo spomnili. Pri nas poznamo predvsem belo in črno murvo, čeprav na svetu obstaja približno sto vrst te skoraj pozabljene rastline. V nekdanji državi je bil zelo cenjen tudi les tega listnatega drevesa, iz katerega so izdelovali sode

Murva ima tudi zdravilne lastnosti. Za zdravljenje so uporabni tako plodovi kot lubje drevesa, ki so polni različnih koristnih snovi. Plodovi vsebujejo citronsko in jabolčno kislino, vitamine A, B, C, E in K, pa tudi železo, kalij, mangan, magnezij, pektin, antioksidant antocianin in druge snovi. 

Najbolj aromatična je črna murva, ki ima ravno tako veliko zdravilnih lastnosti. Njene plodove uporabljajo v tradicionalni medicini, uporabni so proti vnetju sečnih poti, boleznim ustne votline in grla, epilepsiji, depresiji, nespečnosti, vrtoglavici, pa tudi proti ugrizom žuželk in kač, so zapisali pri Bodieko.si.

Profimedia

Vsestransko uporabna v medicini in kozmetiki

Zreli plodovi se uporabljajo tudi kot blago odvajalo, nezreli pa pomagajo proti driski. Uporabno je tudi listje murve, s katerim je mogoče zniževati in regulirati sladkor v krvi. Zaradi te lastnosti se uporablja tudi v čajnih mešanicah za sladkorne bolnike. 

Belo murvo uporabljajo v kozmetiki. Najdemo jo v preparatih proti staranju kože, tonikih za obraz, pripravkih za tretmaje okrog oči. Uporabna je tudi v preparatih za beljenje kože, čiščenje madežev in peg, vsebuje namreč zaviralce, ki vplivajo na sintezo melanina. Murva je uporabna proti artritisu, boleznim oči, raku grla in drugim boleznim.

Uporabno je lubje, s katerim se lahko borimo proti črevesnim parazitom, posebno trakulji. Deluje proti boleznim želodca, črevesja in pomaga proti zastrupitvi s hrano, alkoholom in gobami. Prah, ki ga naredijo iz lubja, je uporaben za izdelavo balzama, ki pomaga pri hitrejšem celjenju ran. Iz murve je mogoče narediti poparek proti povišanemu krvnemu tlaku.

Profimedia

Pri količini zaužitih plodov moramo biti previdni

Iz okusnih plodov murve lahko skuhamo marmelado, sokove, različne sladice in celo sladoled. Uporabna je tudi za omake. Če iz listov črne murve skuhamo čaj, pomaga proti sladkorni bolezni. Pripravimo ga tako, da 100 gramov listja prelijemo z vrelo vodo in pripravek pustimo mirovati 10 ur.

Sirup, ki ga lahko pripravimo iz murvinih plodov, je uporaben za zbijanje povišane temperature, proti vnetju in proti zaprtju. Pripravimo ga tako, da pol kilograma jagod črne murve v 2,5 decilitra vode namakamo 24 ur. Nato dodamo žlico jabolčnega kisa, v pripravek zmešamo pol kilograma sladkorja in ga kuhamo do želene gostote

Sok hranimo v sterilizirani steklenici, pred zaužitjem ga razredčimo z vodo in nekajkrat na dan spijemo. Vseeno pa moramo biti pazljivi pri količini zaužitih sadežev murve, saj lahko povzročijo prebavne motnje in celo halucinacije, so opozorili pri Bodieko.si.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.