R. K. | 17. 1. 2023, 13:05

Pozor! Slovenski zdravniki svarijo pred lažnimi oglasi za čudežna zdravila

Žiga Živulović jr./BOBO

Na slovenskem trgu so se pojavili nekateri izdelki, ki z zlorabo imen slovenskih zdravstvenih strokovnjakov zavajajo kupce. 

V Zdravniški zbornici Slovenije opozarjajo pred zavajajočim reklamnim oglasom, v katerem je bilo, kot navajajo, zlorabljeno ime enega od slovenskih zdravnikov. Kot so zapisali, so v oglasu navedene strokovne neresnice in neumnosti, lažni oglas pa so že prijavili pristojnim organom. 

Pri zdravniški zbornici so opozorili, da je zavajajoč oglas lahko tudi zdravstveno nevaren za slovensko javnost, ki bi se lahko zaradi zavajajočih trditev ravnala po navedenih podatkih.

Poudarili so, da oglas navaja resničnega slovenskega strokovnjaka, endokrinologa dr. Mateja Završnika, a je bilo po navedbah organizacije njegovo ime zlorabljeno, informacija glede posebnega zdravila za diabetike, ki je predmet oglasa, pa je po njihovih trditvah lažna in nevarna.

Lažen tudi oglas za zdravljenje glivičnih okužb

To pa ni edini zavajajoč zdravstveni oglas, ki se je v zadnjih dneh pojavil v slovenskem oglaševalskem prostoru. V zdravniški zbornici opozarjajo pred še enim izdelkom, ki za namene oglaševanja zlorablja slovensko zdravstveno stroko - krema za zdravljenje glivičnih bolezni Keramin.

Vodstvo Dermatovenerološke klinike Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana je potrošnike obvestilo glede lažne informacije o domnevno najučinkovitejšem izdelku proti glivicam na nohtih, pri katerem navajajo lažna imena zdravnikov, ki naj bi bili specialisti dermatologije.

Profimedia

Zavajajoča vsebina obljublja ozdravitev

Kot so zapisali, oglas zlorablja dermatološko stroko, neresnice, ki so v njem navedene, pa se širijo po spletu in družbenih omrežjih.

Svarijo, da lahko tudi ta izdelek predstavlja tveganje za zdravje potrošnikov. Ponudnika po njihovih navedbah ni mogoče izslediti, niti ni mogoče preveriti izdelka.

Kot so dodali, zavajajoča vsebina navaja nedovoljene učinke zdravljenja in obljublja ozdravitev. "Potrošnike zato pozivamo, naj ne nasedajo tovrstnim prevaram in naj pred nakupom izdelkov prek spleta vedno preverijo naziv in naslov ponudnika," so zapisali na spletni strani zdravniške zbornice. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.