Lidija Petek Malus | 2. 4. 2020, 10:57

Prehrana v karanteni: hrana, ki tolaži in pomirja (recepti)

unsplash.com

V dneh, ko smo doma zaradi koronavirusa, ima veliko vlogo pri našem počutju tudi prehrana. S pomočjo hrane lahko odženemo marsikatero depresivno misel, hrana pa na nas tudi blagodejno učinkuje.

Naj bosta to kokošja juha ali zapečene testenine z veliko sira, hrana, ki jo pripravimo z ljubeznijo in ob njej uživamo, bo izolacijo naredila malce bolj znosno.

Zanimivo je razmišljanje Valentine Smej Novak, kolumnistke, prevajalke in televizijske voditeljice kuharskih oddaj, ki pravi:

"Marsikdaj se za t. i. comfort food na dolgi rok skriva kar precej nelagodja, saj pogosto potem naslednji dan sledi slaba vest ... In prav temu 'navezanemu' ali čustevenemu odnosu bi se bilo v razmerju do hrane dobro izogniti: hrana naj nas nasiti in nas okrepi, da energijo, ne iščimo pa v njej potešitve ali razsvetljenja.

Toda nekaj popolnoma drugega pa je, ko gre za odnose, ki se ravijajo ob hrani, torej medčloveške odnose ob skupni mizi, ob obrokih. Marsikatera družina zdaj ves čas skupaj in v teh rutinskih, monotonih dneh prihaja še toliko bolj do izraza obredna vloga obedov: sosledje obrokov, ki dajejo strukturo dnevu.

In prav to morda prinaša neko mero pomiritve, gotovosti v teh negotovih, tesnobnih in nepredvidljivih časih.

Hvaležnost, ki jo čutimo ob tem do vseh, ki se trudijo in zagotavljajo, da pride hrana na mizo.  Še toliko bolj se trudimo, da se  - res! - nič ne zavrže, da se porabi vse do konca, se spoštuje delo in trud, vložen v pridelavo in pripravo.

To je tudi priložnost, da pričnemo hrano ceniti in da odkrijemo novo prehransko skromnost. Specimo preproste zlejvanke iz koruzne ali ajdove moke, ali pa preprosti kruh iz moke, vode in ščepca kvasa, ki skozi noč vzhaja in se ob jutrih peče."

V nadaljevanju predstavljamo grešen in brezgrešen recept ter dve pijači za pomiritev:

Vida Voglar, novinarka in kolumnistka

"Tolažilna hrana po mojem okusu sicer ni najbolj zdrava, a jo lahko pripravim iz osnovnih živil z daljšim rokom trajanja – z veliko skledo radiča, regrata ali zeljne solate. Veliko jedi je naših družinskih, mnoga so še od prababice, ki je kot mlada vdova morala skoraj brez sredstev nahraniti pet lačnih in živahnih otrok, v zame najlepšem kraju na svetu, Rajevom selu v Slavoniji.

Na zalogi imam zelje, krompir, čebulo, česen, testenine, olje, kos slanine, velike ocvirke, fižol, lečo …  V trgovino trenutno ne hodim, sama pečem kruh, odkrila pa sem tudi avtomate za domačo skuto, smetano, maslo, jajca in celo ocvirke. Recept za to preprosto jed je k nam v osemdesetih prinesel očetov madžarski novinarski kolega. S seboj je prinesel tudi sestavine zanjo: krpice, skuto, kislo smetano in posebej mastno slanino."

 Turoš čusa (Túrós csusza)

  • 1 vrečka krpic ali zavitek katerihkoli testenin
  • 100 g slanine, narezane na kocke ali 100 gramov velikih ocvirkov
  • 300 gramov skute
  • 1 kisla ali sladka smetana
  • sol in poper

Testenine skuhamo po navodilih, odcedimo in v še tople primešamo skuto in smetano. Po potrebi za par minut pogrejemo na majhnem ognju oz. nizki temperaturi. Posolimo in popopramo. V ponvici hrustljavo zapečemo ocvirke ali slanino ter zabelimo testenine.

Jed je lepša na pogled in zelo okusna, če si vzamemo nekaj časa in jo pripravimo v pečici kot narastek. V tem primeru segrejemo pečico na 180 stopinj.

Namastimo globok pekač ter stresemo vanj testenine, zmešane s skuto in smetano. Prelijemo jo z mešanico dveh ražvrkljanih jajc in sladke ali kisle smetane. Po vrhu jo obložimo s kockami slanine ali ocvirkov.  Pečemo v pečici približno 25 minut, oziroma dokler ne postane zlatorjavo zapečena.

Sonja Kramar, avtorica Brezgrešnih sladic, najbolj zdravega bloga v Sloveniji

"V trenutkih, kadar čutim nemir, mi večinoma najbolj pomagata sprehod v naravi in meditacija, izogibam pa se hrani in pijači, ki poživljajo. Sem oboževalka čajev in v stresnih časih si največkrat pripravim metin čaj ali rdeči čaj rooibos. Pomirja me tudi, ko sem v kuhinji in si sama pripravljam okusen in zdrav obrok.

V teh časih si morda največkrat zaželim jedi iz otroštva, ki so jih pripravljale  moja mama in babica. Te jedi vzbujajo občutek domačnosti, varnosti, in tako delujejo pomirjujoče. Ena takih jedi so tudi palačinke, ki sem jih tokrat pripravila v bolj zdravi različici."

Brezgrešne bananine palačinke
Za 2 osebi potrebujemo:

  • 2 zreli banani
  • 70 g ajdove moke
  • 1/2 žličke sode bikarbone
  • 1/2 žličke vinskega kamna
  • 1 žličko jabolčnega kisa
  • 1 žličko olivnega ali kokosovega olja

Banani olupimo in narežemo na kolobarje, ki jih stresemo v skledo in z vilico dobro pretlačimo. Pretlačenim bananam dodamo moko, sodo bikarbono, pecilni prašek (vinski kamen, če ga imamo) in jabolčni kis, nato pa vse sestavine dobro premešamo.

Na kuhalnik pristavimo ponev, ki jo namastimo z malo olja. V segreto ponev nato z žlico polagamo kupčke zmesi, ki jih sploščimo s hrbtno stranjo žlice. Ko se palačinke na spodnji strani zapečejo, jih previdno obrnemo in popečemo še na drugi strani. Postopek ponavljamo, dokler ne porabimo celotne pripravljene zmesi.

Pečene palačinke preložimo na krožnik in jih postrežemo s kokosovim jogurtom ter sveže narezanim sezonskim sadjem.

Şonja Kramar
Marjanca Hari Novinšek, vodja zdravih kuharskih tečajev

"V boju z depresijo je zelo dobro, da pri kuhanju uporabljamo stročnice, oreščke, polnozrnata živila, ki so bogata z aminokislino triptofan. V hrani morajo biti prisotne tudi omega–3 maščobne kisline, ki jih najdemo v lanu, soji, orehih, folna kislina in folati, ki se nahajajo v leči, fižolu, pomarančah, pšeničnih kalčkih, brokoliju, avokadu, temno zeleni zelenjavi. Pomagata tudi ti dve pijači. 

Pijača za pomiritev

  • 2 banani
  • 2 skodelici jagod
  • 4 žlice pšeničnih kalčkov
  • 2 žlici medu
  • 1 liter ovsenega mleka (ima blag pomirjevalni učinek)

Vse sestavine zmiksamo

Antidepresivna pijača

  • 2 žlici mletega lanu
  • 2 žlici pšeničnih kalčkov
  • 2 žlici zmletih mandljev
  • 2 žlici melase
  • 1 skodelica borovnic
  • 1 liter pomarančnega soka

Vse sestavine zmiksamo

PREBERITE ŠE: Preveč sladkorja v prehrani slabi imunski sistem (kar pomaga koronavirusom)

PRIPOROČAMO TUDI: Krepitev imunskega sistema: ni tako preprosto, kot se zdi (piše: Mario Sambolec)

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ