23. 4. 2021, 12:33

Prožilne točke (ali kako z masažo mišičnih vozlov ublažimo kronično bolečino)

profimedia

Če ste kdaj zatipali ’vozel’ v ramenu in ste pod pritiskom prstov začutili napetost in olajšanje hkrati, potem je zelo verjetno, da ste našli prožilno točko – t.j. vozel vezivnega tkiva, ki povzroča bolečino in je občutljiv na dotik.

Avtorica knjige Prožilne točke iz serije Zdravje na dosegu roke Amanda Oswald je terapevtka za zdravljenje kronične bolečine s svojo lastno kliniko v Londonu. Pri svojem delu se srečuje z ljudmi z najrazličnejšimi kroničnimi bolečinami.

»Veliko jih pride k meni po več letih trpljenja in različnih oblik zdravljenja, potem ko jim zdravniki nazadnje povedo, da bodo pač morali z bolečino živeti. Pri takšnih pacientih najprej poiščemo njihove prožilne točke, kar je prvi korak k lajšanju bolečine in zdravljenju,« v uvodu piše Amanda Oswald, ki se je raziskovanja prožilnih točk v prvi vrsti lotila najprej zaradi lastnih težav s kronično bolečino.

»Veliko let sem opravljala stresno delo, po dolgih urah v službi sem se ukvarjala še z različnimi intenzivnimi športi, kot sta ragbi in tek na dolge proge. Tako kot marsikdo se nisem zmenila za opozorilne tegobe in bolečine, ki so se vsake toliko pojavile in potem minile. To se je stopnjevalo vse do zdrsa medvretenčne ploščice. Bolečina me je prisilila, da sem opustila delo in vse prostočasne aktivnosti, ki sem jih imela rada, in se odločila za ponujeno operacijo.«

Čeprav ji je operacija povrnila gibljivost, pa se Amanda nikakor ni znebila bolečine, ki je zdravniki niso znali pojasniti. Tudi zato, se je raziskovanja lotila še sama.

»Najprej sem prejela certifikat za masažno terapijo, nato še za športno masažo. Še naprej sem se učila naprednejših masažnih tehnik, ko sem slišala za miofascijalno sproščanje in prožilne točke. In takrat so se stvari postavile na svoje mesto. Izvedela sem, da se prožilne točke lahko pojavijo kjerkoli v telesu in povzročajo številne navidezno nepovezane simptome. Od tedaj je posredovanje znanja o tehnikah samozdravljenja miofascijalnih prožilnih točk moje poslanstvo.«

Del poslanstva je Amanda Oswald uresničila tudi s priročnikom, ki je te dni v prevodu izšel pri Mladinski knjigi. V njem je avtorica brez zapletenega medicinskega žargona, a veliko jasnih in preprostih navodil predala vse svoje široko znanje.

Razlogi & rešitve

Najpogostejši vzroki za nastanek prožilnih točk v telesu po mnenju Amande Oswald so:

  • Kirurški posegi in brazgotinsko tkivo.

Po vsaki operaciji nastane brazgotinasto tkivo. Nekaj ga je vidnega na površju kože, nekaj ga je pod njim. Tako tkivo lahko omeji gibanje, kar vodi v nastanek prožilnih točk.

  • Nezgode.

Vsakršna travma – od praske do hujše nesreče – lahko poškoduje mišice in druga mehka tkiva. Med celjenjem lahko nastanejo omejitve, ki se razvijejo v prožilne točke.

  • Nezadostna ali čezmerna uporaba.

Dolgo sedenje za računalnikom lahko povzroči zakrčenost mišic, prav tako naporna vadba, kar vodi v nastanek prožilnih točk.

  • Drža.

Ko telo ni povsem uravnovešeno, morajo mišice bolj garati za pokončno držo in gibljivost telesa, kar povzroči mišično utrujenost, omejeno gibljivost v mehkem tkivu in sčasoma prožilne točke.

  • Stres.

Ko smo v stresu, so mišice ves čas pripravljene na soočenje z nevarnostjo, zato se lahko zakrčijo, kar povzroči nastanek prožilnih točk.

Vzrokov za nastanek prožilnih točk je skratka veliko (običajno so kombinacija dela, prostočasnih aktivnosti in drugih dejavnikov, kot sta telesna drža in raven stresa), še več pa je mest na telesu, kjer se lahko pojavijo. V priročniku Prožilne točke so vsi ti ’problematični’ deli podrobno opisani skupaj z napotki za samopomoč.

9 načinov (samo)masiranja prožilnih točk

1. Bodite ustvarjalni

Prožilne točke lahko masirate z dlanjo, pestjo, palcem, vsemi prsti ali komolcem. Lahko uporabite karkoli, kar vam omogoča udobno ohranjanje pritiska, ki ga potrebujete za mehčanje prožilne točke.

2. Masirajte malo in pogosto

Redna vsakodnevna terapija je najučinkovitejša. Cilj ej pol ure terapije na dan, lahko s premori med obravnavami ali v enem kosu.

3. Začnite nežno in stopnjujte pritisk

Rahel pritisk spodbudi tkiva, da se sprostijo. Če moč večate prehitro, se bodo samo še bolj zakrčila.

4. Ostanite v območju udobja

Nikoli ne dopustite, da med obravnavo (na lestvici od 1 – neboleče do 10 – boleče) čutite bolečino nad 7.

5. Zatipajte prožilno točko

Tipajte po mišici, dokler ne najdete točke, ki je napeta in občutljiva za dotik.

6. Ko najdete prožilno točko

… lahko opazite, da mišica pod prsti trzne in da je mesto občutljivo na dotik. Začutite lahko preneseno bolečino ali druge običajne simptome.

7. Pritisk ohranjajte

Pritisk ohranjajte, dokler se bolečina znatno ne zmanjša ali se prožilna točka ne zmehča oziroma izgine. Po 90 sekundah pritisk popustite, tudi če ni spremembe.

8. Včasih ne bo takojšnje spremembe

Če do naslednjega dne ne čutite izboljšanja, poskusite znova ali preidite na drugo prožilno točko. Če je statičen pritisk neprijeten, poskusite z globokimi gladečimi gibi ali gnetenjem – približno 10 kratkih gladečih gibov na točko.

9. Zaključite obravnavo

Vsako obravnavo zaključite z rahlih raztezanjem predela, ki ste ga masirali. Poskušajte si predstavljati, kako se prožilna točka ’razvozla’.

Za več branja priporočamo …

Prožilne točke

Na podlagi spoznanj in izkušenj je Amanda Oswald ustvarila praktičen priročnik Prožilne točke, ki pojasni vse o najpogostejših prožilnih točah, bolečinskih vzorcih in najboljših prijemih za odpravljanje akutne ali kronične bolečine. Prožilne točke so natančno opisane in nazorno ilustrirane, navodila za samoobravnavo pa jasna in preprosta.

S pomočjo tega nazornega priročnika se boste naučili poiskati svoje prožilne točke, s tem pa vire svoje bolečine. Navodila za masažo so jasna in preprosta. Dovolj bodo že prsti ali žogica!

Morda vas bo zanimalo tudi:

   

emka.si, mladinska knjiga

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.