N. V. | 8. 12. 2022, 15:07

Raziskava potrjuje, da nosečnost povzroča dramatične spremembe v možganih

Pinterest

Vsem je jasno, da se ženske v času nosečnosti obnašajo nekoliko drugače kot sicer. Zdaj so strokovnjaki pojasnili, zakaj.

Nova študija je pokazala, da nosečnost povzroči osupljive spremembe v možganih, vključno z zmanjšanjem sive snovi v možganih in spremembami v delih možganov, ki sodelujejo pri samozaznavanju.

Ugotovitve kažejo, da lahko te nevrološke spremembe spodbujajo vez med materjo in otrokom in bi lahko imele vlogo pri spremembi identitete, ki jo občutijo mnoge ženske, ko postanejo nove matere, so povedali avtorji raziskave, ki je bila objavljena v reviji Nature Communications. In kdo je krivec za te možganske spremembe? Seveda, hormoni.

Nosečnice izgubijo sivo snov v možganih

Ugotovili so, da so imele udeleženke v raziskavi zmanjšano debelino sive snovi v možganih, to zmanjšanje pa je trajalo do dve leti po porodu. Siva snov v možganih igra ključno vlogo pri spominjanju, pozornosti, zaznavanju, mišljenju, govoru in zavedanju.

Kljub temu izguba sive snovi ni nujno škodljiva; namesto tega lahko predstavlja "ponastavitev" možganov, ki je lahko koristna pri skrbi za novega otroka, so rekli.

Zanimivo je, da je bila izguba sive snovi povezana s tako imenovanim "gnezdenjem", vedenjem, ki se izvaja, da se pripravijo na prihod otroka – na primer s pripravo otroške sobe ali urejanjem hiše.

Spremembe pri samozavedanju

Raziskava je tudi pokazala, da so ženske, ki so zanosile, imele spremembe v delih možganov, ki sodelujejo pri samozaznavanju. Ta del možganov je najbolj aktiven, ko oseba ne opravlja določene naloge, ko pusti, da um tava. Ta del možganov spodbuja samorefleksijo in avtobiografski spomin, pa tudi v družbene procese, kot je empatija, so povedali.

Profimedia

Ženske z večjimi spremembami v tem delu možganov so poročale, da čutijo večjo vez s svojim dojenčkom in so bolj uživale v interakciji s svojim dojenčkom v primerjavi z ženskami z manjšimi spremembami. Ženske z večjimi spremembami so poročale tudi o manjših občutkih zamere ali jeze do otroka. 

Ali spremembe ostanejo?

Raziskovalci špekulirajo, da lahko spremembe v delih možganov, ki sodelujejo pri samozaznavanju, spremenijo nevronsko osnovo osebe, kar "prispeva k preobrazbi ženske identitete in osredotočenosti", so povedali avtorji.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.