N.Z. | 23. 10. 2020, 14:26

Raziskave (skupaj z anekdotičnimi dokazi) potrjujejo učinkovitost zaščitnih mask

profimedia
Raziskave (skupaj z anekdotičnimi dokazi) potrjujejo učinkovitost zaščitnih mask (foto: profimedia)

Ko so njeni danski kolegi marca letos prvič spregovorili o tem, da bi bilo na Gvineji Bissau z namenom omejevanja širjenja okužb s koronavirusom morda smiselno med ljudi razdeliti zaščitne maske, je bila Christine Benn skeptična.

"Rekla sem: 'Ja, to bi lahko bilo dobro, ampak saj ne obstaja zares veliko dokazov, da bi obrazne maske zares bile učinkovite'," je povedala raziskovalka globalnega zdravja z univerze v Københavnu na severu Danske, ki že desetletja sodeluje pri zdravstvenih kampanjah v najbolj revnih zahodnoafriških državah.

Že julija pa se je njeno mnenje spremenilo.

Do takrat ji je znanost namreč že znala postreči z novimi dejstvi, ki so svoje utemeljitve med drugim našla tudi na primeru prebivalstva na Gvineji Bissau, med katerega se je razdelilo na tisoče doma zašitih mask iz blaga, prej drastično hitro širjenje okužb pa se je zaustavilo.

Zaupanje v učinkovitost mask je raslo tudi zaradi konkretnih mini (kontrolnih) študij opazovanj na primeru posameznikov in skupin iz celega sveta.

Znanstvena srenja je tako že junija dvignila obrvi, ko so izvedeli za primer dveh frizerjev iz Missourija, ko so pri njiju zaznali okužbo na koronavirus.

Ker sta pri svojem delu disciplinirano nosila kirurške maske, sta pred okužbo uspela obvarovati svoje stranke (sodeč po podatkih jih je sicer več kot polovica zavrnila brezplačno testiranje). Ker zaščitne prakse seveda nista nadaljevala nato še v lastnih gospodinjstvih, so testi pokazali, da so se okužili vsi njuni družinski člani.

Pomisleke proti smiselnosti vsesplošnega nošenja mask pa so nato izničili tudi podatki, s katerimi so postregli primeri skupinskih srečanj.

Na protestih Black Lives Matter, ki so potekali po ameriških mestih, je večina udeležencev nosila zaščitne maske. Sledenje naknadnim številkam okužb pa je jasno pokazalo, da množičnim protestom praviloma nikoli ni sledilo znatno povečanje primerov okužb.

Po drugi strani pa ...

... je koronavirus kot za stavo množično preskakoval z osebe na osebo konec junija v poletnem kampu v Georgii, kjer otroci in mladostniki niso nosili zaščitnih mask.

P.S.: protesti so se odvijali na prostem, kar samo po sebi znatno zmanjšuje možnost prenosa okužb, otroci s tabora pa so ponoči spali v skupinskih spalnicah, kar je zagotovo doprinslo k množičnosti okužb. Potrebno je dodati še, da so se za časa protestov državljani, ki niso protestirali, zadrževali doma, kar bi prav tako lahko doprineslo k zmanjšanju prenosa okužb.

Pa vendar ...

Tudi anekdotični dokazi 'so del celotne slike', ve povedati Theo Vos, raziskovalec zdravstvenih politik na Univerzi Washington v Seattlu.

Če so bili junija in julija podatki o učinkovitosti zaščitnih mask še bolj kot ne anekdotični (in so torej temeljili na 'postfestum' opazovanjih konkretnih primerov), pa so raziskovalci že mesec kasneje lahko tuhtali, kaj jim novega sporočajo prve resnejše analize podatkov.

Ena od takšnih študij, ki še čaka potrditev znanstvene srenje, je pod drobnogled vzela tedenski prirastek smrtnosti zaradi koronavirusa glede na številčnost prebivalstva v kar 200 državah po svetu in ugotovila, da je bila stopnja umrljivosti kar do štirikrat manjša tam, kjer so ljudje upoštevali priporočila o nošenju mask, v primerjavi s kraji, kjer jih ljudje niso nosilo.

Še več. Med državami, ki jih je dotična študija zajela v svojo analizo, je bila tudi Mongolija, kjer so nošenje mask zapovedali že januarja, ljudje pa so jih nosili vse do maja letos. Analiza je pokazala, da v Mongoliji niso zabeležili niti ene smrti, ki bi bila povezana s covidom.

Spet druga večja študija je pokazala, da je na območju ameriških zveznih držav, kjer so oblasti zapovedale nošenje mask v aprilu in maju, prišlo do 2-odstotnega zamejevanja širjenja okužb dnevno. Predvidevajo, da je samo ukrep nošenja mask preprečil najmanj 450.000 potencialnih primerov.

"Ni vam potrebno postati matematik, da vam ob tem postane jasno, da je nošenje mask dobra ideja," dodaja Jeremy Howard, raziskovalec na Univerzi San Francisco v Kaliforniji.

Raziskave o učinikovitosti nošenja mask za preprečevaje širjenja okužb so skratka še v teku, za več branja o tem, kaj je na tem področju vendarle že novega (in to skupaj s povezavami na konkretne študije in raziskave) pa vabimo na prispevek, po katerem smo pisanje povzeli: Nature.com

Morda vas bo zanimalo tudi:

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.