N.Z. | 27. 10. 2020, 11:57

Resnične zgodbe Slovencev in Slovenk o tem, kako so se okužili s koronavirusom

profimedia

Epidemija koronavirusa je v drugem valu Slovenijo udarila kot večtonski tovornjak v od luči zaslepljeno srno. Potem, ko so družabna omrežja zadnje mesece preplavljala sporočila zanikanja nevarnosti, iskanj globalne zarote in posledično odpora do najbolj osnovnih zaščitnih ukrepov, zdaj med nami praktično ni nikogar več, ki ne bi poznal nekoga, ki je zbolel za covidom.

Situaciji primerno se drastično spreminjajo tudi zapisi na družabnih omrežjih.

V nadaljevanju smo jih zbrali zgolj nekaj ...

"Meni so presadili pljuča, soproga okreva po raku!"

Pričevanje para, ki se je okužil v skupnih prostorih bloka:

"S soprogo sva pred dnevi izvedela, da sva okužena s covidom. Ker sva oba v precej rizičnih skupinah - meni so presadili pljuča, soproga pa je nekaj mesecev po operaciji zaradi invazivnega raka dojke -, sva se izogibala vsem stikom, v trgovino je do zdaj šel eden od naju enkrat tedensko, z zaščitno masko in rokavicami.

V bloku, kjer živiva, sta dva stanovalca po covidu, kar nekaj pa jih je, ki imajo odločbe o karanteni, pa morda še kaj. Nihče se ne drži karantene, enako nama preko telefonskih stikov povedo tudi prijatelji, pa saj niti nihče nikogar ne obvesti, da je morda obolel, da je v karanteni. Ljudje to skrivajo, okužbe pa se širijo. Mask v skupnih prostorih ne nosi nihče, v bloku so tudi posamezniki, ki glasno razpravljajo, da "si je virus nekdo izmislil".

Sklepava, da sva se okužila ob srečanju z osebo v skupnih prostorih bloka. Stanje je enako po večini večstanovanjskih objektov. Odgovorne zato pozivava k odloku, ki bi zavezoval ljudi k nošenju zaščitnih obraznih mask tako v skupnih prostorih večstanovanjskih stavb kot tudi v dvigalih teh stavb.

Hvala vam, ker ste prisluhnili. Vse dobro vam želim, pa seveda ohranite svoje zdravje."

Vir objave: UKC Ljubljana Facebook

"Pred tem sem verjel, da virus napada samo šibke"

Pred dnevi se je javno na svojem Facebook profilu na to temo razpisal Simon Sanda, oblikovalec, ilustrator, učitelj in ustanovitelj likovne šole ILU:

"Naj v tem trenutku samo povem, da sem pred tem tudi sam verjel, da ta virus napada samo šibkejše in starejše osebe oziroma tiste, ki so že oboleli za kakšno drugo boleznijo. Nisem imel nobenega straha, da bi se okužil, ne spremljam TV novic in FB polemik, gledam pozitivno na vsak nov dan, redno berem knjige za osebnostni in duhovni razvoj in nisem bil bolan že vrsto let.

Sam sem bil do nekaj dni nazaj v popolnem zdravstvenem stanju, poln kondicije in energije ter z veliko moči. Še do tega vikenda sem redno tekal po gozdu, treniral, hodil z družino v hribe (teh prelepih trenutkov ne delim na FB, ker so namenjeni samo nam z otroci), še očetu in bratu pomagal obirati jabolke in skakal po drevesih kot 18-letnik :)

Ni mi znano, kje bi se lahko okužil. Nisem bil na nobeni privat zabavi, srečanju, dogodku, fitnesu, gruči ljudi. Zadnjih 14 dni samo pisarna, trgovina, v šolo po otroke in domov. Mogoče sem se okužil od otrok, pri pogovoru s kakšnim znancem na ulici, v trgovini ali pa je moja draga prinesla virus iz vrtca. Mogoče pa je kakšen mimoidoči ravno zakašljal, ko sem ga srečal na sprehodu ali teku. Kakorkoli, ni pomembno in nobenega ne obsojam za to.

Želim povedati samo to, da bolezen res lahko doleti vsakogar. Zato prosim, držite se ukrepov glede preventive, saj s tem vsak ogromno pripomore, da se stvari čimprej vrnejo v normalo."

Vir: Facebook Simona S.

"Moj sin se je okužil na treningu odbojke"

Mikro izpovedi ljudi, katerih bližnji so se v zadnjih nekaj dneh okužili s koronavirusom, mrgoli tudi na Twitterju. Na eno od objav, ki so posredovale študijo o visokem tveganju prenosa virusa v telovadnicah, dvoranah, slačilnicah in prek športnih rekvizitov (o njej smo na našem spletnem mestu že pisali in sicer TUKAJ), sta naslednje čivknila dva sledilca dotične teme.

twitter

Morda vas bo na tem mestu zanimalo tudi: