21. 4. 2023, 16:02 | Vir: Aktivni.si

Se zalotite, da jeste, četudi niste lačni? Za tem se lahko skrivajo resnejše težave

Profimedia

Nedolgo nazaj ste pojedli večji obrok ali malico, zdaj bi prigriznili še nekaj ... Potem preverite, na kaj lahko to nakazuje, da boste pravočasno ukrepali.

Telo zmore več, kot si mislite: med drugim vam zna sporočiti, kdaj je lačno in takrat veste, da se bliža eden od obrokov ali imate ob tistem času običajno malico. Kje se zatakne, ko jeste, kadar niste lačni? Zbrali smo nekaj razlogov.

Tu je nekaj možnosti, ki lahko pojasnijo, zakaj jeste, kadar ne čutite lakote:

Nimate urejenega spanca

Četudi lahko pretentate šefa in z nekaj skodelicami kave izgledate naspani, čeprav v resnici niste, telesa ne morete. Spanec namreč vpliva na hormone, tudi na grelin, ki nadzoruje lakoto. Ko ste zaspani, pa se zmanjša raven leptina, ki možganom sporoči, da ste siti in lahko nehate jesti. Rezultat: na kavč znosite celotno vsebino hladilnika in jo tudi pojeste, česar ne bi počeli, če bi spat odhajali vsak dan ob isti uri.

Vaša vadba je zelo intenzivna

Če opažate, da pojeste veliko več kot običajno, je možno, da telovadite večkrat ali bolj intenzivno kot prej. Ali drži? Potem ste v resnici lačni, čeprav tega še ne čutite. Včasih zelo intenzivna vadba lahko zatre apetit, a telo ve, da potrebuje več goriva in hranil za okrevanje po treningu.

Profimedia

Takrat je najboljša stvar, ki jo lahko naredite zase, da že pred vadbo pomislite, kakšen obrok boste pojedli potem. Delno si ga lahko že pripravite, po vadbi pa si ga privoščite brez slabe vesti. Očitno prej niste zaužili dovolj velikega ali hranljivega obroka.

Povečali ste vnos kofeina

Čeprav se kofein sliši dobra rešitev npr. pri hujšanju, ker potem niste toliko lačni, se tega ne poslužujte. Lahko gre tako daleč, da pravzaprav pridobite kakšen kilogram. Zaradi velike količine kofeina boste pojedli premalo, kar vas bo kmalu poneslo v drugo skrajnost, saj bo telo hrepenelo po hrani. Začeli se boste prenajedati in zelo verjetno izbrali prigrizke, ki vsebujejo veliko sladkorja in so manj zdravi od tistega, kar jeste običajno.

Kadar torej spijete skodelico kave preveč, se opomnite, da ste zelo verjetno lačni. Privoščite si hranljiv obrok in poskrbite, da boste jedli zadosti.

Profimedia

Veliko ste pod stresom

Kadar ste spočiti, niste uživali preveč kave ali telovadili, ugotovite, ali ste v tem obdobju pod večjim stresom kot sicer. Stres oslabi delovanje celotnega sistema, zato ste dovzetnejši za bolezni, opazili boste počasnejšo rast nohtov in las, poslabšanje kože na obrazu in druge težave, tudi povečano lakoto ali pomanjkanje apetita – vsak se odzove drugače.

Opazujte se in ugotovite, ali ste med tistimi, ki se v stresu obrnejo na hrano in pojejo še več kot običajno.

Odvisni ste od sladkorja

Morda niste lačni za konkreten obrok ali sadno malico, lahko pa zmažete celo tablico čokolade, vrečko piškotov in čokoladen namaz? Potem imate težavo s sladkorjem. Telo hrepeni po njem in možno je, da čez dan občutite neizmerno željo po sladkarijah. Poskušajte se osredotočiti na to, da zmanjšate vnos. Ne bo lahko, a očitno morate ukrepati, saj so šle sladkarije čez mejo …

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih TikTok, Youtube, Instagram in Facebook.