N.Z. | 31. 12. 2021, 10:07

Simptomi covida ali navaden prehlad? Glavobol in suh kašelj bolj značilna za omikron!

profimedia
Simptomi covida ali navaden prehlad? Glavobol in suh kašelj bolj značilna za omikron! (foto: profimedia)

Zgodnji znaki prehlada, gripe in covida-19 so si po navadi podobni, je za CNN povedal epidemiolog in nekdanji izvršni direktor zdravstvenega centra v Detroitu, dr. Abdul El-Sayed.

Tako covid-19 kot gripa pogosto povzročata simptome, kot so povišana telesna temperatura, utrujenost, bolečine v telesu, vneto grlo, kratka sapa in bruhanje ali driska, navaja ameriški Center za nadzor in preprečevanje bolezni.

Okužbo s koronavirusom pa lahko ločimo po glavobolu in suhem kašlju, ki jo pogosto spremljata.

Izguba okusa in vonja, ki je bila največji opozorilni znak okužbe, je še vedno možen simptom, čeprav je pri okužbi z omikronom manj razširjen kot pri drugih različicah.

El-Sayed na tem mestu opozarja: “Ljudje, ki čutijo resne bolečine v prsih, zlasti s suhim kašljem, ki se je poslabšal, bi morali poiskati zdravniško pomoč.”

Vprašajte se: s kom sem bil nedavno v stiku?

Najpomembnejši dejavnik, ki ga je treba upoštevati, je izpostavljenost. 

“Če začutite kateregakoli od simptomov, bi se morali vprašati: ali je bil kdo, s katerim sem bil v stiku, okužen s koronavirusom? Prav tako se je treba izolirati in narediti hitri test,” je svetoval. Tudi če ne čutite simptomov in ste bili v bližini nekoga, ki je bil pozitiven na koronavirus, je najbolje, da ste previdni.

“Menim, da je smiselno imeti v mislih, da je velika verjetnost, da ste okuženi, saj se različica omikron širi kot požar,” je dodal El-Sayed.

Da bi bile stvari še nekoliko bolj zapletene, se tipična simptomatika covid okužbe razlikuje tudi glede na cepilni status okuženih. Simptomi namreč značilno variirajo glede na to, ali ste cepljeni z enim, dvema ali tremi odmerki, pa tudi, ali še naprej ostajate nedepljeni. O tem se je s terena (naravnost iz njujorške urgence) razpisal zdravnik Dr. Craig Spencer. Povzetek njegovih tvitov si lahko preberete tukaj: Dr. Craig Spencer: »Cepljene s tretjim odmerkom, ki se okužijo z omikronom, samo malo praska po grlu!«
Da bi z gotovostjo vedeli, se testirajte!

Priporočljivo je, da sume na okužbo odpravite tako, da naredite test, čeprav je pomembno tudi, kdaj to naredite.

Če imate simptome, je čas, da naredite test, je dejal El-Sayed. Za tiste, ki so bili v stiku z virusom, vendar ne čutijo simptomov, obstaja možnost, da se virus ni dovolj razvil, da bi se pokazal na hitrem testu, je pojasnil. V teh primerih je najboljše s testiranjem počakati pet dni po izpostavljenosti in opazovati.

 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.