A. B. | 13. 1. 2023, 11:03

Slovenskim kirurgom uspelo to, kar pri nas in v širšem delu Evrope ni še nikomur

Na fotografiji je ekipa operacijske dvorane: David Vozlič, dr. med., dr. dent. med., Maja Petrovčič, dipl. m. s., asist. Mojca Knez, dr. med., dr. dent. med., prim. Snežana Žarković, dr. med. in asist. Žiga Kovačič, dr. dent. med.

Facebook/UKC LJ

Izobraževali so se pri največjih strokovnjakih v tujini in uspeli premakniti meje ortognatske kirurgije. 

Na kliničnem oddelku za maksilofacialno in oralno kirurgijo so 19. decembra 2022 prvič v Sloveniji in tudi širše v tem delu Evrope operirali pacientko s hudo skeletno čeljustno nepravilnostjo, z uporabo individualnih implantatov in vodil, so sporočili iz Univerzitetnega kliničnega centra v Ljubljani (UKC LJ). Vodilni kirurgi so bili Mojca Knez, Žiga Kovačič in David Vozlič.

Vložek v znanje za pomoč pacientom 

"Omenjeni trije kirurgi so zadnja leta posvetili razvoju in napredku ortognatske kirurgije v Sloveniji. Izobraževali so se pri največjih svetovnih strokovnjakih v tujini in uspeli premakniti meje ortognatske kirurgije v smislu krajšega operativnega časa, zmanjšanja pooperativnih zapletov in izboljšanja estetskega rezultata. Z aktualnim posegom so se približali standardom najboljših ortognatskih centrov v svetu," lahko o posegu preberemo v aktualni številki revije Interno (interni časopis UKC LJ). 

Z napredkom v znanosti bodo lahko pacientom poleg ureditve ugriza omogočili ustrezne obrazne poteze in položaj aerodigestivnega trakta. S tem je pacientom omogočeno normalno prehranjevanje, govor in dihanje, pojasnjujejo v reviji in dodajajo: "Rezultat pomembno vpliva tudi na samopodobo in samozavest, ki sta pomembni komponenti duševnega zdravja vsakega posameznika." 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.