I. D. | 23. 6. 2022, 07:00

Se nam končno nasmiha zmaga nad rakom?

Profimedia

Novo odkritje je zelo obetavno. Kdaj bo na voljo v praksi?

Ko zbolimo za rakom, nekatere celice podivjajo in se začnejo širiti po telesu. Ker se nenehno delijo, se zasidrajo v okoliško tkivo in oblikujejo tumorje.

Večina zdravil proti raku se osredotoča na ubijanje rakavih celic.

Profimedia

Korejski znanstveniki so ustvarili “nanostrojčke”, ki potujejo po telesu, identificirajo rakave celice, vstopijo vanje in jih uničijo. Sliši se kot znanstvena fantastika, a je res.

Rak v Evropi

Predkoronska statistika za 40 evropskih držav je v letu 2020 zabeležila več kot 4 milijone novih diagnoz in 1,9 milijona smrti zaradi raka. Najpogostejši je rak dojke, sledijo rak debelega črevesa, pljuč in prostate. najpogostejši vzrok smrti so po vrsti rak pljuč, debelega črevesa, dojke in trebušne slinavke. Globalno gledano Evropejci nadpovprečno zbolevamo za rakom, kar pripisujejo predvsem daljši življenjski dobi v zadnjem stoletju.

Čeprav predstavljamo le desetino svetovne populacije, imamo kar 25 odstotokov vseh rakavih bolnikov na svetu.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Klara Čampa (@klaracampa)

Ocene kažejo, da se bo enkrat v življenju z rakom srečala vsaj polovica Evropejcev, že zdaj pa je rak na prvem mestu med vzroki za smrt pri starejših od 65 let.

Lekcije, ki smo se jih naučili od proteinov

Proteini sodelujejo v vseh bioloških procesih, s črpanjem telesne energije se mehansko gibljejo in spreminjajo svojo strukturo. Imenujemo jih tudi biološki nanostrojčki, saj lahko že najmanjše spremembe v njihovi zgradbi bistveno vplivajo na biološke procese.

Profimedia

Zato so se tudi raziskovalci osredotočili na razvoj nanostrojev, ki oponašajo proteine. Pri tem so naleteli na številne ovire, saj je naše telo zelo dobro v prepoznavanju in odstranjevanju tujkov. Zato je toliko bolj razveseljiva novica, da so na korejskem Inštitutu za znanost in tehnologijo (KIST) uspeli ustvariti nov biokemijski nanostroj, ki se zloži in razpira glede na to, v katerem celičnem okolju se znajde.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Arum Sekar Negari (@arum_sn88)

Kako delujejo

Sestavljeni so iz 2 nanometrov širokih zlatih nanodelcev z dodanimi organskimi molekulami, a za razliko od prejšnjih modelov, ki so delovali sinhrono, lahko aktivirajo samo posamezne segmente. To jim omogoča, da ob prihodu do celične membrane vstopijo v celico, uničijo organele in povzročijo programirano celično smrt.

Rakave celice prepoznajo po nižjem Ph - okrog 6,8.

Profimedia

Ph okolje zdravih celic se giblje okrog 7,4 in nanostrojčkom onemogoča, da bi vdrli vanje. Pri novi metodi najbolj navdušuje dejstvo, da se vse dogaja mehansko, brez dodatnih zdravil.

Kaj to pomeni za prihodnost

Vodja raziskovalcev dr. Jeong je izum pospremil z besedami: “Navdih za novorazviti nanostrojček so bili proteini, ki biološke funkcije opravljajo tako, da spreminjajo svojo obliko v odvisnosti od okolja. Predlagamo novo metodo direktnega vstopa v rakave celice, kjer jih nanostrojčki ubijejo z mehanskim gibanjem pritrjenih molekul, brez zdravil. To bi lahko bila alternativa, ki bi opravila s stranskimi učinki obstoječih kemoterapij.

Zlati nanodelci v rakavi celici

Zlati nanodelci v rakavi celici

Profimedia

Čakajo nas torej nadaljnje raziskave, a na koncu predora zagotovo sveti luč, ki obljublja popolnoma drugačno, bolj zdravo prihodnost.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.