N. V. | 26. 8. 2022, 18:18

So kanabioidi upanje za mladostnike z anksioznostjo?

Profimedia
So kanabioidi upanje za mladostnike z anksioznostjo? (foto: Profimedia)

Poglejte, kaj je pokazala raziskava: našli so novo sredstev za sprostitev, učinkuje pa tudi na mladostnike.

Anksioznost je velik problem, še posebej pri mladostnikih. Po besedah raziskovalca Patricka McGorryja je anksioznost najpogostejša oblika duševne motnje pri mladih – prizadene 31,5 odstotkov mladostnikov med 16 in 24 leti.

Ob nezdravljeni anksioznosti obstaja nevarnost, da se razvijejo sekundarna stanja, denimo depresija ali zloraba različnih substanc.

Ko zdravljenje ne pomaga …

Ker se je kanabidiol pokazal za učinkovitega pri zdravljenju anksioznih motenj med odraslimi, so avstralski raziskovalci opravili raziskavo, v katero so vključili mladostnike, rezultate pa objavili v Journal of Clinical Psychiatry. 

V raziskavi je sodelovalo 31 udeležencev, starih med 12 in 25 let, ki so imeli postavljeno diagnozo ene od anksioznih motenj, in se jim kljub zdravljenju s kognitivno vedenjsko terapijo in/ali antidepresivi stanje ni izboljšalo.

Profimedia

Udeleženci so začeli zdravljenje z 200 miligrami kanabidiola na dan, po enem tednu so jim odmerek zvišali na 400 miligramov. Če po zvišanju odmerka ni bilo pomembnega izboljšanja, so jim zviševali odmerek po 200 miligramov, do največ 800 miligramov na dan. Poleg terapije s kanabidiolom so imeli udeleženci tekom 12 tednov tudi pet kognitivno – vedenjskih terapij.

Presenetljivi rezultati

Po 12 tednih zdravljenja s kanabidiolom so se pri udeležencih simptomi anksioznosti po lestvici OASIS (Overall Anxiety Severity and Impairment Scale) zmanjšali za 42.6 odstotkov, po Hamiltonovi lestvici depresivnosti pa za 50,7 odstotkov, poroča portal Med.Over.Net.

Profimedia

Raziskovalci navajajo, da so udeleženci po zdravljenju s kanabidiolom poročali o manj napadih tesnobe in so lahko imeli socialne stike, ki jih pred terapijo s kanabidiolom niso zmogli – denimo, iti iz hiše, jesti v restavraciji, se voziti z javnim prevozom …

Brez resnih stranskih učinkov

Po besedah vodje raziskave profesorja Paula Ammingerja gre za izjemno spremembo v skupini oseb, ki so imeli dolgotrajno zmerno do hudo anksiozno motnjo.

"Naša raziskava je pokazala, da ne le, da so se pri udeležencih zmanjšali simptomi, ampak so tudi zelo dobro prenašali zdravljenje. Najpogostejši stranski učinki so bili blaga sedacija in blaga utrujenost, pa še to predvsem ob povečanju odmerka, in je po nekaj dneh izzvenelo," je povedal in dodal, da se resnejši stranski učinki niso pojavili pri nikomur. Kanabidol, znan kot CBD, je namreč eden od številnih kanabinoidov, ki niso psihoaktivni. 

Profimedia

Avtorji priznavajo pomanjkljivosti raziskave, to je, da ni bila nadzorovana s placebom in da je bilo število udeležencev majhno, zato navajajo, da je naslednji korak obširnejša randomizirana kontrolirana raziskava.

Ali zdravila s kanabidolom prodajajo v Sloveniji?

Po navedbah Javne agencije Republike Slovenije za zdravila in medicinske pripomočke je v Sloveniji (in v državah članicah Evropske unije) od septembra 2019 registrirano tudi zdravilo s kanabidolom (Epidyolex) in se uporablja za posebne, trdovratne oblike epilepsije.

Možna pa je tudi izdelava magistralnega zdravila, ki ga predpiše zdravnik na recept, če pri posameznem bolniku ni mogoče doseči želenega terapevtskega učinka z industrijsko proizvedenimi ali galensko izdelanimi zdravili, poroča portal Med.Over.Net.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.