N. V. | 1. 2. 2023, 06:30

To se zgodi vašemu telesu, če ne popijete jutranje kave

Profimedia

S tem napitkom mnogi začnemo dan. Kaj se zgodi, če ga v celoti preskočimo?

Kava je za mnoge jutranja stalnica, zanesljiva kot sončni vzhod ali plima. Za to obstaja dober razlog: kofein povzroči nekaj zanesljivih fizičnih sprememb v vašem telesu, od katerih zlahka postanete odvisni.

Kava sproža hormon dobrega počutja

Ko kofein vstopi v vaš krvni obtok, začne pot do možganov, kjer blokira zaviralni nevrotransmiter, imenovan adenozin. To sproži sproščanje hormonov dobrega počutja, kot sta dopamin in serotonin.

Profimedia

Tako imenovana razpolovna doba kave – pomeni čas, ki je potreben, da se količina kofeina v telesu zmanjša za 50 odstotkov – je v povprečju približno pet ur. Kako hitro kofein zapusti vaš sistem, je odvisno od številnih stvari, vključno s starostjo, zdravstvenim stanjem, interakcijami z zdravili in življenjskimi navadami (kot je kajenje).

Šok za sistem

Torej ni presenetljivo, da ko ste prikrajšani za jutranjo kavo, ne trpite le zaradi rutinskih sprememb, ampak tudi fizično. Kot vam bo povedal vsak, ki je opustil pitje kave: stranski učinki so lahko precej opazni in moteči. 

Glede na raziskavo, objavljeno leta 2020 v StatPearls, se boste brez jutranjega zagona vašega metabolizma počutili utrujene, lene, imeli boste megleno glavo, bolela vas bo glava in boste fizično počasnejši.

Raziskovalci so ugotovili, da več kofeina kot zaužijete, hujša je odtegnitev; že abstinenca od zelo majhnih količin – govorimo o eni skodelici kave na dan – povzroči simptome.

Profimedia

Začnejo se od 12 do 24 ur po vašem zadnjem zaužitju kofeina in lahko trajajo do devet dni, poročajo na portalu The Healthy.

Kava ni slaba za vaše telo

Samo zato, ker lahko razvijete odvisnost od jutranje kave, še ne pomeni, da je ne smete uživati. Pravzaprav ravno nasprotno.

Raziskave so pokazale, da ima uživanje kave številne koristi za zdravje, zlasti za ljudi s kronično boleznijo jeter.

Pregled je tudi pokazal, da so imeli udeleženci, ki so dosledno popili vsaj tri skodelice kave na dan, manjše tveganje za sladkorno bolezen tipa 2, ledvično bolezen, žolčne kamne, raka (vključno z melanomom, levkemijo ter rakom prostate, endometrija, ust in jeter), bolezni srca in ožilja, koronarno bolezen srca in možgansko kap v primerjavi z osebami, ki se vzdržijo kave.

Trik je seveda v nadzoru porcij. Raziskovalci so ugotovili, da so zdravstvene koristi kave največje pri od treh do štirih skodelicah na dan.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.