A. B. | 17. 11. 2022, 21:40

Tresenje, občutek zmedenosti in močno bitje srca namigujejo na resno zdravstveno stanje

Profimedia

Se vam je že kdaj zgodilo, da ste tudi do trideset minut preživeli v močni in nenavadni stiski, a niste vedeli, za kaj gre? S temi pojasnili strokovnjakov boste lažje razumeli svoje simptome, predvsem, če se jih doživljate pogosto. 

Napad panike ali panični napad je občutek nenadne in močne tesnobe, ki ga lahko spremljajo tudi fizični simptomi, kot so tresenje, občutek zmedenosti, slabost, hitro in neredno bitje srca, suha usta, zadihanost, potenje in omotica.

Simptomi paničnega napada niso nevarni, vendar vas lahko močno prestrašijo. 

Zaradi njih se lahko počutite, kot da imate srčni napad, da boste padli ali celo umrli. Večina napadov panike traja od pet minut do pol ure.

Kako ravnati ob paničnem napadu

Profesor Paul Salkovskis, profesor klinične psihologije in uporabne znanosti na univerzi v Bathu, je za spletni portal portalunhsinform opozoril: "Napadi panike vedno minejo in simptomi niso znak, da se dogaja kaj škodljivega. Sami sebi povejte, da so simptomi, ki jih doživljate, posledica tesnobe." 

Pravi, da ne iščite razvedrilnih dejavnikov. "Preživite napad. Poskusite še naprej početi stvari. Če je mogoče, je pomembno, da poskušate ostati v situaciji, dokler tesnoba ne popusti."

"Če doživljate krajši, nenaden napad panike, je lahko koristno, če je ob vas nekdo, ki vas pomiri, da bo minilo in da simptomi niso nič zaskrbljujočega," pravi profesor Salkovskis.

Dihalne vaje za napade panike

Če med napadom panike hitro dihate, lahko izvajanje dihalnih vaj ublaži druge simptome. Zato čim počasneje, globlje in nežno vdihnite skozi nos, nato počasi, globoko in nežno izdihnite skozi usta. Nekaterim ljudem pomaga, če pri vsakem vdihu in izdihu enakomerno štejejo od ena do pet, zaprejo oči in se osredotočijo na dihanje. 

Pri dihanju si lahko pomagate tudi s spodnjim videoposnetkom. 

Načini za preprečevanje napadov panike

"Poskusiti morate ugotoviti, kateri poseben stres, ki ga doživljate, lahko poslabša vaše simptome," pravi profesor Salkovskis. "Pomembno je, da ne omejujete svojega gibanja in vsakodnevnih dejavnosti."

Vsakodnevno izvajanje dihalnih vaj bo pomagalo preprečiti napade panike in jih ublažiti, ko se pojavijo.

Redna telesna vadba, zlasti aerobna, vam bo pomagala obvladovati raven stresa, sprostiti napetost, izboljšati razpoloženje in povečati samozavest. Redno tudi uživajte obroke, da stabilizirate raven sladkorja v krvi. Izogibajte se kofeinu, alkoholu in kajenju - ti lahko napade panike še poslabšajo, pojasnjujejo na spletnem portalunhsinform.

Profimedia

Ali gre za panično motnjo?

Če ste nenehno pod stresom in zaskrbljeni, zlasti glede tega, kdaj bo naslednji napad panike, imate morda panično motnjo. Ljudje s panično motnjo se lahko izogibajo situacijam, ki bi lahko povzročile napad panike. Prav tako se lahko bojijo in izogibajo javnih prostorov (agorafobija). "Hitre rešitve ni, a če se napadi ponavljajo, poiščite zdravniško pomoč," je profesor Salkovskis zaključil za naveden spletni portal. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.