K. R. | 11. 6. 2024, 11:10

Nov odpoklic: iz prodaje umaknili priljubljeno začimbo (če jo hranite doma, je ne zaužijte)

Profimedia

Ugotovili so tudi prisotnost bakterije E.coli v živilskem izdelku, ki je v sezoni piknikov še posebej priljubljen.

Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) je v okviru rednega vzorčenja odvzela vzorec čevapčičev, v katerem je uradni laboratorij ugotovil prisotnost bakterije Escerichia coli z verotoksičnimi lastnostmi, so sporočili.

UVHVVR

Bakterija, ki povzroča kolitise in uremični sindrom

Šlo je za čevapčiče slovenskega proizvajalca Meso Kamnik v 480-gramskem pakiranju. Lot izdelka je 4223, rok uporabe pa 6. junij 2024. 

Bakterija, ki je bila v živilu prisotna, spada v skupino bakterij, ki lahko povzročajo kolitise in uremični sindrom, so sporočili pri UVHVVR. Čeprav je živilu že potekel rok uporabnosti, morebitnim uporabnikom, ki so živilo zamrznili, svetujejo, naj ga vrnejo na mesto nakupa.

Ob tem so poudarili, da zadostna termična obdelava - središčna temperatura najmanj 74 stopinj Celzija - bakterijo uniči.

Profimedia

Umaknili tudi sveži ingver iz Tuša

UVHVVR je zaradi kemičnega tveganja iz prodaje umaknila tudi sveži ingver, v katerem so ugotovili prisotnost nedovoljene aktivne snovi klorpirifos-etil. Država porekla izdelka je Kitajska, šlo pa je za izdelek hrvaškega dobavitelja Stjema promet, ki ga je distribuiralo podjetje Tuš.

Serija izdelka je 190324, prodajal pa se je v rinfuznem stanju. Umaknjeni sveži ingver je bil v prometu v obdobju od 10. 5. 2024 do 7. 6. 2024 v večjih poslovalnicah podjetja Tuš. 

Potrošnikom, ki so kupili živilo in ga še hranijo doma, svetujejo, naj ga ne uporabijo in ne zaužijejo, ampak naj ga vrnejo na mesto nakupa.

Novo na Metroplay: Jure Godler iskreno o delu sebe, ki je javnosti skrit | Po mojem okusu