J. Z. | 19. 8. 2022, 06:00

V Sloveniji že več kot 40 potrjenih primerov opičjih koz: najbolj izpostavljena TA skupina

Twitter/Mothership.sg/Profimedia/fotomontaža

Virus, ki se prenaša med osebami, ki so v tesnem stiku, se širi tudi v Sloveniji. Tako kot po svetu so tudi pri nas med bolj ranljivimi skupinami moški, ki imajo spolne odnose z moškimi.

Virus opičjih koz se na ljudi lahko prenese ob stiku z okuženo živaljo (največkrat prek glodavcev ali primatov) ali okuženim človekom ali s človeškimi telesnimi tekočinami, ki vsebujejo virus. Prenos med ljudmi je lahko tudi kapljičen. Okužba se širi med osebami, ki so med seboj v tesnem stiku.

V Sloveniji so doslej zabeležili 43 potrjenih primerov okužb z virusom opičjih koz. "Dobra tretjina primerov je bila vnesena iz tujine (Španija, Italija, BiH), dobra tretjina se je okužila v Sloveniji, za druge pa kraja okužbe ni bilo mogoče opredeliti," so na NIJZ pojasnili za Metropolitan.

Običajno se razvije izpuščaj

V skupkih primerov, ki se trenutno pojavljajo v nekaterih evropskih državah, pa ne gre za uvožene primere, kar je nenavadno, pač pa največkrat za moške, ki imajo spolne odnose z moškimi.  

Klinični potek opičjih koz je običajno blag. Simptomi bolezni so zvišana telesna temperatura, glavobol, bolečine v mišicah, otekle bezgavke, mrzlica in izčrpanost. Običajno se razvije tudi izpuščaj. Ta se pogosto začne na obrazu, nato pa se razširi na druge dele telesa, vključno z genitalijami.

Sta foto

Izpuščaj gre skozi različne faze in je podoben noricam ali sifilisu, preden se končno oblikuje krasta, ki kasneje odpade. Inkubacijska doba bolezni je običajno 6 do 16 dni, lahko pa tudi do 21 dni. Ko krasta odpade, oseba ni več kužna.

Posvetujte se z zdravnikom 

Večina zbolelih ozdravi v nekaj tednih. Tveganje za težji potek bolezni je večje pri majhnih otrocih, nosečnicah in imunsko oslabljenih osebah. Smrtnost pri zahodnoafriškem sevu, ki je bil doslej odkrit v primerih, o katerih so poročali v Evropi, je manj kot enoodstotna.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by NIJZ (@_nijz_)

Med trenutno bolj ranljivimi skupinami oz. izpostavljenimi osebami za tveganje za okužbo v Evropi so moški, ki imajo spolne odnose z moškimi, osebe, ki imajo spolne odnose s priložnostnimi partnerji in osebe, ki imajo več spolnih partnerjev.

V primeru pojava značilnih simptomov (predvsem izpuščajev na spolovilih) okužbe z virusom opičjih koz na NIJZ priporočajo, da se posvetujete z zdravnikom

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.