23. 12. 2020, 19:37 | Vir: STA

V tej vse hujši psihološki krizi si lahko pomagamo z odgovori na štiri vprašanja (nasvet psihologa)

Shutterstock

Kriza zaradi epidemije se v veliki meri preveša v psihološko krizo, je na vladni novinarski konferenci o epidemiji dejal Robert Masten z oddelka za psihologijo ljubljanske filozofske fakultete. S psihološko krizo pa se je najtežje soočiti, ker zahteva spreminjanje, medtem ko se človek ne želi spreminjati, je pojasnil.

"Spreminjati se začnemo šele, ko nam ne preostane nič drugega," je poudaril. Človek skuša stiske odganjati in živi z njimi, ko pa jih je odganjati vse težje, si reče, da je treba nekaj storiti. To spoznanje ni nujno "slab" trenutek, ampak lahko prestavlja trenutek, ki človeka napolni z upanjem na bolje, je dejal.

Odsvetoval je zgledovanje po "posladkanih slikah". Pač pa se zavedajmo, da so za začetek že "približno dobre stvari" tiste, ki lahko polepšajo dan ali celo življenje.

Problemi so vedno bremena, je dejal. Če smo se znašli v stiski in jo želimo omiliti, si lahko po njegovih besedah pomagamo tudi sami s pomočjo odgovorov na štiri vprašanja.

  • Kot prvo si zastavimo vprašanje, kaj nas obremenjuje. Seznam obremenitev namreč v sebi skriva tudi seznam možnih razbremenitev.
  • Kot drugo vprašanje predlaga: "Katere so prijetne stvari v mojem življenju in katere stvari vidim kot smiselne?" Težave lahko po njegovih besedah namreč pomenijo tudi spodbudo za doživljanje lepega in smiselnega.
  • Tretje vprašanje se glasi: "S čim obremenjujem soljudi, komu in zakaj grenim življenje?", četrto pa: "Komu sem v veselje, oporo in razbremenitev?"

Na pohodu je tudi epidemija tesnobe, ki terja ukrepanje. Kaj lahko sami naredimo za duševno zdravje

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.