N. V. | 18. 8. 2022, 10:11

Vas srbijo podpazduhe? To je lahko znak, da imate hudo bolezen

Profimedia
Vas srbijo podpazduhe? To je lahko znak, da imate hudo bolezen (foto: Profimedia)

Srbeče pazduhe so verjetno posledica slabe higiene ali dermatitisa. Toda v nekaterih primerih je srbenje lahko znak hujšega obolenja ...

Podpazduha je območje različnih struktur, kot so koža, dlake, žleze znojnice, živčni končiči, krvne žile in bezgavke. Zaradi vseh teh struktur, poleg toplote in vlage v pazduhi, se neredko zgodi, da srbijo pazduhe.

Kaj pomeni, če vas srbijo pazduhe?

Ker gre za občutljivo področje, se opazi vsako draženje. Običajno je srbenje lahko posledica vnetja, izpuščajev, okužb ali alergij. V redkih primerih pa se lahko srbenje pojavi zaradi resnejših težav, kot je rak, poroča portal Med.Over.Net.

Srbeče pazduhe in rak

Pogosti vzroki za srbeče pazduhe so vnetje kožnih pregibov, ekcem, kontaktni dermatitis, vročinski izpuščaji, hiperhidroza, prekomerno potenje, slaba higiena.

Večina primerov srbenja je torej posledica kožnih težav in bolezni, ki niso rakave. Vendar sta limfom in vnetni rak dojk dve vrsti raka, ki lahko povzročita srbenje pod pazduho, poroča Med.Over.Net.

Kdaj morate k zdravniku?

Če sumite, da gre za resnejše obolenje, se posvetujte z zdravnikom. Prav tako pa se odpravite po nasvet, če sumite, da gre za:

  • bakterijsko glivično okužbo,
  • ekcem ali dermatitis,
  • trdovraten vročinski izpuščaj.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.