2. 10. 2022, 14:44 | Vir: STA

Ne le zadrega v postelji, težave z erekcijo lahko kažejo na hujše srčno-žilne bolezni

Profimedia

Več kot polovica moških po štiridesetem letu starosti se srečuje z erektilno disfunkcijo. Zdravniki opozarjajo, da tega ne gre podcenjevati, saj si s pregledom lahko celo rešijo življenje. 

Ne gre le za neprijetno težavo, temveč za pokazatelja srčno-žilne bolezni, ki se je moški še ne zaveda, zato je pomembno, da ob motnji poišče zdravniško pomoč, je na spletnem seminarju opozoril zdravnik Marko Gričar.

Stopnje in trajanja erekcije moški ne more kontrolirati in nanjo ne more zavestno vplivati. "Erekcija se začne v možganih, od koder potuje ob hrbtenjači v ledveno križni del, se preklopi na živce, ki vodijo do spolnega uda in celic v njem. Pri erekciji sočasno poleg psihe sodelujejo še hormoni, živci in arterije," je pojasnil specialist kardiologije in interne medicine Gričar.

Kaj so najpogostejši vzroki?

V 70-odstotkih primerih so za motnjo krive bolezni (57-odstotkov) in zdravila (12-odstotkov). Delež psihičnih vzrokov je 10-odstoten toliko, prav toliko je tudi primerov, ko vzrok ni znan. "Gre za motnjo, ki je najtesneje povezana z boleznijo srčno-žilnega sistema v kombinaciji s krvnim tlakom, sladkorno boleznijo in drugimi boleznimi," meni Gričar.

Profimedia

Opozoril je še na povezavo med aterosklerozo, ki se s starostjo slabša. Po štiridesetem letu so plaki že tako odebeljeni, da se tudi stene žil ožijo in tako vplivajo na funkcijo žil. Z naraščajočim porastom srčno-žilnih bolezni je moč pričakovati tudi porast motenj erekcije.

Pomembno je, da motnje erekcije moški jemljejo resno in pravočasno poiščejo strokovno pomoč, je dodal Gričar.

"Opažamo, da v vse več primerih brez intervencije in zdravljenja kakovostna erekcija ni mogoča, čeprav si jo bolnik še tako želi. Danes se med 60 in 70 odstotkov moških, ki imajo povišan krvni tlak, srečuje tudi z eno od oblik erektilne disfunkcije. To v Sloveniji predstavlja 40 do 50 odstotkov odrasle populacije, kar pomeni, da običajno ob njihovi bolezni trpijo tudi njihovi partnerji. Zato je pomembno, da o tem bolj odkrito govorimo in da tudi osebni zdravnik o tem povpraša svoje paciente", je jasen Gričar.

Ženske ob tem nagovarja, naj bodo do partnerja razumevajoče, a kljub temu pozorne, da ga spodbudijo k obisku zdravnika, kadar se motnja erekcije ponavlja.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.