E. Č. | 24. 5. 2023, 15:50 | Promocijska objava

Večina ne ve, da jim pripada brezplačni preventivni pregled

Promocijski material

Slovenski zdravstveni sistem nam nudi odličen preventivni program Skupaj za zdravje, ki je namenjen skrbi za naše zdravje – fizično in duševno.

Radivoje Pribaković Brinovec, dr. med., spec., na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje vodi Center za upravljanje programov preventive in krepitve zdravja, kjer je pred 21 leti nastal preventivni program Skupaj za zdravje, ki poteka v ambulantah družinske medicine in v preko 60 Centrih za krepitev zdravja in Zdravstvenovzgojnih centrih po Sloveniji.

Promocijski material

Sogovornik z NIJZ vabi vse odrasle prebivalce na brezplačni preventivni pregled za pravočasno odkrivanje kroničnih bolezni v ambulanti družinskega zdravnika (referenčni ambulanti) v vam najbližjem zdravstvenem domu: "Pregled je na voljo starejšim od 30 let enkrat na 5 let. Kot ugotavljamo, večina zavarovanih ljudi ne ve, da jim tovrsten pregled pripada."

Podpora za spremembo življenjskih navad

Nadalje Pribaković Brinovec pojasni, kaj sledi po pregledu: "Diplomirana medicinska sestra v ambulanti, ali zdravnik, vas bosta glede na rezultate, usmerila v nadaljnje aktivnosti za krepitev zdravja, če so te potrebne. Slednje izvajamo na osmih različnih področjih, od zdrave prehrane in telesne dejavnosti, do podpore duševnemu zdravju in odvajanju od kajenja, ki potekajo v vsakem zdravstvenem domu po državi v naših Centrih za krepitev zdravja oz. Zdravstvenovzgojnih centrih. Tam boste poleg strokovnih informacij, dobili tudi podporo za spremembo življenjskih navad za vaše boljše počutje. To pa je cilj programa Skupaj za zdravje in verjetno tudi cilj vsakega od nas."

Radivoje Pribaković Brinovec, dr. med., spec.

Radivoje Pribaković Brinovec, dr. med., spec.

Promocijski material

Več o programu Skupaj za zdravje si lahko preberete na www.skupajzazdravje.si ali pokličete v vaš najbližji zdravstveni dom, kjer vas bodo usmerili dalje.

Polona Moličnik, medicinska sestra in vodja Zdravstvenovzgojnega centra v ZD Ravne na Koroškem 

Preventiva je tek na dolge proge

Promocijski material

"Glede na to, da so ti programi ki jih izvajamo sorazmerno novi, so ljudje včasih skeptični, ampak v vseh teh letih še nisem imela slabe izkušnje. V Centrih za krepitev zdravja ter Zdravstvenovzgojnih centrih po vseh Sloveniji se izvajajo enaki programi in tako lahko oseba, ki živi v majhni vasici v slovenskem visokogorju v svoji neposredni bližini dostopa do enako kvalitetnega programa, kot  nekdo v centru Ljubljane. Naše aktivnosti niso namenjene le ljudem z zdravstvenimi težavami ali tveganji zanje, kot marsikdo zmotno misli, ampak tudi zdravim ljudem, ki čutijo, da se želijo naučiti nečesa novega in narediti spremembe. Zaposleni v zdravstvu, ki opravljamo delo preventive smo posebna vrsta ljudi. Naše delo je tako pedagoško, kakor tudi povsem zdravstveno. Vstopamo v domača okolja, v domove, v šole, vstopamo v aktivnosti društev in klubov. Sledimo strokovnim smernicam in jih prilagajamo lokalnemu prebivalstvu. Delo v preventivi ne pokaže rezultatov tako hitro, kot jih v dežurni ambulanti, ampak so ti rezultati vidni šele na daljši rok."

Jana, udeleženka delavnice Zdravi hujšanje

Sodelovanje v programu Skupaj za zdravje mi je prineslo nov zagon 

Promocijski material

"V zimskem mesecu sem prejela povabilo k sodelovanju Za zdravo življenje, na delavnico Zdravo hujšanje. Po hudi bolezni, ki sem jo doživela, je bil res pravi trenutek, da stopim na pot, ki me vodi naprej v zdravo življenje. Redna obiskovanja predavanj, pogovorov, učenja, razgibavanj, sprehodov, delitev izkušenj s člani skupine, mi je prineslo nov zagon v življenju. Ko so se čez mesec, dva in tri, začeli topiti kilogrami, sem bila še bolj zadovoljna. Po ponovnem pregledu laboratorijskih izvidov se mi je zdravstveno stanje in počutje resnično izboljšalo. Hvala delovni ekipi za podporo in ozaveščanje Želim živeti zdravo življenje!"