N.Z. | 20. 1. 2023, 12:46

Verjetno ste celo življenje hodili NAROBE, pravijo strokovnjaki

profimedia

Tekom dneva verjetno ne razmišljate ravno pogosto o tem, kako hodite, ampak: to ste gotovo počeli narobe, zdaj pravijo eksperti.

Sodeč po študiji profesorja Glenna Gaesserja z univerze v Arizoni, ki je potekala na vzrocu 13 zdravih udeležencev (od tega je bilo šest žensk in sedem moških), je slavna ’smešna hoja’ iz Monty Pythona dejansko bolj zdrava od običajne in dolgočasno normalne hoje.

Profesor, ki ni bi mogel prehvaliti izjemnega Johna Cleeseja iz skeča, ki je svet prvič nasmejal že leta 1970, je na idejo o študiji, ki je bila medtem že objavljena v publikaciji British Medical Journal, prišel potem, ko si je skeč ob neki priložnosti spet ogledal.

»Vsak, ki je ta video že videl, je gotovo pomislil, kako fizično zahtevna je takšna hoja. Z mojimi kolegi smo nato prišli na idejo, da bi v laboratorijskih pogojih preverili, kako energetsko potratna je takšna hoja in koliko kalorij lahko posameznik z njo pokuri,« je povedal za CNN.

»Sem velik oboževalec Montyja Pythona … in seveda je ’Ministrstvo za smešno hojo’ eden od mojih najljubših skečev.«

Resna študija neresne hoje

Kako je potekala študija ’smešne hoje’?

13 prostovoljcev so merili dvakrat: prvič, ko so hodili normalno, nato pa drugič, ko so skušali hoditi tako, kot je to jasno nakazal legendarni John Cleese. Izkazalo se je, da so udeleženci raziskave pokurili kar 2,5-krat več energije kot z normalno hojo.

Na tem mestu bi vas zdaj sicer najraje spodbudili k temu, da ’smešno hojo’ kar najhitreje uvedete v svoj vsak dan, a se bojimo, da boste morda videti malce preveč … no, smešni ;)

profimedia

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.