P.M. | 17. 1. 2023, 19:24

Zdravniki pravijo, da je vrtoglavica običajno simptom teh treh resnih stanj

Profimedia

Čeprav gre pogosto za prehodno stanje, lahko včasih za njimi stoji sporočilo, da je čas za ukrepanje. Kdaj?

Vrtoglavica oziroma omotičnost se pogosto pojavi zelo na hitro in prav tako hitro preneha, na videz popolnoma brez razloga. Podatki razkrivajo, da približno 18 milijonov ljudi v ZDA vsako leto poišče zdravniško pomoč zaradi nje. Včasih je lahko simptom resnih stanj in če ne mine v 15 minutah, je pomembno, da poiščemo nujno zdravniško pomoč.

Razlogov za vrtoglavice je lahko več

Če se pojavi skupaj z drugimi simptomi, je lahko vrtoglavica  skrb zbujajoča, pravi dr. Steven Doettl, profesor klinične avdiologije v Zdravstvenem znanstvenem centru Univerze Tennessee. Obenem našteje, za kakšna nevarna stanja gre lahko.

Okužbe: od dobro znanih bakterijskih vnetij ušes do tistih, ki jih povzroča virus, lahko okužbe povzročijo težave v ušesu. Ko se to zgodi, lahko izgubimo občutek za ravnotežje. Simptomi, ki lahko razkrijejo vnetje ušesa, če se pojavijo v kombinaciji z vrtoglavico, so: izguba sluha, bolečine v ušesu, tinitus, tekočina v ušesu in povišana temperatura.

Profimedia

Ušesna okužba pogosto povzroči nenadno omotico in bolečino v ušesu, pravi profesor Komal Ashraf z Univerze v Missouriju. Pomembno je, da v tem primeru poiščemo zdravniško pomoč, saj se lahko vnetje ušesa, če ga ne zdravimo, razširi na preostalo telo in povzroči celo izgubo sluha.

Težave s srcem: čeprav bolezni srca ne povezujemo z vrtoglavico, lahko nekatera stanja omejijo pretok krvi v možgane, kar povzroči omotico. Tako lahko aritmije, ki nastanejo, ko srce bije prehitro ali prepočasi, povzročijo vrtoglavico, saj možgani ne dobijo dovolj krvi.

Drugi simptomi aritmij vključujejo: nereden srčni utrip, bolečina v prsnem košu, potenje, občutek, da srce "preskoči" Kaj storiti? Če menite, da gre za aritmije, morate takoj obiskati zdravnika, ker so lahko smrtne, če jih ne zdravite.

Možganska kap: do nje pride, ko nekaj blokira pretok krvi v možgane, na primer kopičenje zobnih oblog. To lahko povzroči različne simptome, vključno z omotico. Pozorni moramo biti tudi na: odrevenelost rok, nog ali obraza,  zmedenost, govorne težave, težave pri hoji, nenaden in močan glavobol.

Pri vseh teh simptomih je pomemben njihov nenaden pojav. Vsekakor je treba takoj poiskati nujno pomoč, da lahko zdravniki diagnosticirajo stanje. Po postavitvi diagnoze se zdravnik odloči, kako ravnati naprej.

Profimedia

Obstajajo tudi manj resni razlogi za vrtoglavico, kateri?

Čeprav je lahko posledica zdravstvenih težav, so pogost vzrok za njih dnevne spremembe v telesu, denimo nizek krvni tlak. Ko pride do nenadnega padca krvnega tlaka, možgani ne dobijo dovolj krvi, posledično se lahko počutimo omotični. Tudi zaradi dehidracije, ko ne pijemo dovolj vode, se zmanjšata volumen krvi in krvni tlak, ker možgani niso prejeli dovolj hranil.

Nadalje je lahko razlog za omitnčnost tudi nizek krvni sladkor, saj možgani ne prejemajo dovolj glukoze za pravilno delovanje. Zato je pomembno, da poleg vrtoglavice spremljamo tudi druge simptome in se pravočasno posvetujemo z zdravnikom, da preprečimo razvoj resnejših težav.