28. 2. 2023, 14:45 | Vir: Aktivni.si

Zakaj na nočni omarici ne bi smeli nikoli imeti kozarca vode

Profimedia

Le kdo si želi sredi noči tavati do kuhinje, če vas popade žeja. Zato je priročno, da imate na dosegu roke tekočino. Preverite, zakaj je ta navada nezdrava.

Preden smuknete v posteljo, si običajno marsikdo na nočno omarico postavi velik kozarec vode. Verjetno veste, da pitje vode, ki nekaj časa stoji v kozarcu, ni ravno higienično. Ta navada pa naj bi bila tudi precej nezdrava, odkrivajo raziskovalci z Medicinskega centra v Massachusettsu – ki so izvedli več testov in ugotovili, da se čez noč v kozarcu naberejo virusi, bakterije in prah.

Profimedia

Celo steklenica ali pokrit kozarec je lahko problem, pravijo strokovnjaki, saj bakterije in druge delce prenašamo tudi s slino in z ustnicami. V nekaj urah se lahko voda kontaminira in s ponovnim vnosom bakterije lahko tudi zbolimo, je povedal dr. Marc Leavey. 

To seveda ne pomeni, da bomo zboleli vsakokrat, ko bomo pili vodo, ki je čez noč stala v kozarcu. Pogosto namreč tudi steklenico uporabimo večkrat brez kakršnihkoli škodljivih učinkov. Zdravnik kljub temu svetuje, da vodo spijemo v enem zamahu. Previdnejši pa bi morali biti tudi posamezniki z oslabljenim imunskim sistemom.

In če uporabljate steklenico, jo vsekakor pogosteje operite kot sicer …

Čas je za temeljito čiščenje steklenice za vodo: Poiskali smo nasvete za temeljito čiščenje in preverili, kako pogosto bi steklenico pravzaprav morali čistiti.

Še en razlog, zakaj si ne želite piti vode, ki je nekaj ur stala v kozarcu

Voda privablja mušice in drug mrčes, ki lahko na vodi pustijo svoja jajčeca in iztrebke. Pogosto se mušice, komarji ipd. same ujamejo v vodi.  

V naši glavi je to mnogokrat bolj gnusno kot bakterije, vendar glede na študije naj ne bi bilo škodljivo. 

Še en namig

Vode nikar ne puščajte na mestih, kot je avto. Če bo izpostavljena soncu, se bo segrela in to ustvari popolno gojišče za bakterije, še posebej, če ste iz plastenke oziroma steklenice že pili. 

Nekatere plastenke tudi vsebujejo BPA in podobne kemikalije, ki se lahko ob izpostavljenosti soncu sproščajo v vodo. Obstajajo raziskave, ki kažejo, da bi lahko bil BPA povezan z zdravstvenimi težavami, ki vplivajo na možgane in vedenje.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.