N. Vo. | 16. 5. 2024, 06:00

Revolucionarno odkritje v naravi: to je žaba, s pomočjo katere bi lahko zdravili depresijo in anksioznost

Profimedia

Psihedelična snov, ki jo izloča strupena žaba, bi lahko po študiji na miših pomagala pri zdravljenju depresije in anksioznosti.

Snov, ki jo izloča žaba ob reki Kolorado, lahko po študiji na miših zmanjša simptome anksioznosti in depresije na podoben način kot LSD in psilocibin, poroča New Scientist. Žaba, ki živi ob reki Kolorado, znana kot Incilius alvarius, je zanimiva in precej posebna vrsta. Pogosto se imenuje tudi sonorska puščavska žaba ali koloradska rečna žaba. Ta vrsta je doma v severozahodnem delu Mehike in jugozahodnih Združenih državah Amerike, zlasti v Arizoni, Kaliforniji, Novi Mehiki in delih Teksasa.

Ko so prestrašene, žabe ob reki Kolorado izločajo halucinogeno snov, povezano z drogo DMT, iz žlez v svoji koži. DMT ali dimetiltriptamin je po strukturi in učinkih podoben psilocibinu, halucinogenu, ki ga najdemo v "čarobnih gobah". Žabe so precej priljubljene tudi pri vseh tistih, ki iščejo zabavne učinke močnega halucinogena, slednji - verjeli ali ne - bodisi ližejo žabe neposredno ali izvlečejo strup, ga posušijo in pokadijo.

Psihedelična snov so v predvsem v preteklosti uporabljali tudi v šamanskih obredih in je znana po svojih močnih psihedeličnih učinkih, kar je privedlo do tega, da so žabe postale tarča za zajemanje in izkoriščanje. Zaradi tega in drugih groženj je Incilius alvarius pod zaščito v številnih delih svojega območja razširjenosti.

Novo na Metroplay: Jure Godler iskreno o delu sebe, ki je javnosti skrit | Po mojem okusu