N.Z. | 22. 4. 2024, 10:28

Zdravniki otrokom namerno vbrizgavali odmerke okužene krvi: 'Bil sem poskusni zajček, lahko bi me ubili'

profimedia

Preiskavo širšega škandala z okuženo krvjo bodo zaključili 20. maja.

V Veliki Britaniji je med raziskovanjem dokumentov iz sedemdesetih in osemdesetih let prejšnjega stoletja na plan prišel škandal izjemnih razsežnosti. Podatki, ki so jim prišli na sled, kažejo, da je bilo takrat v teku prikrito eksperimentiranje z odmerki kontaminirane krvi, uporabljenih na večjem številu otrok, piše BBC.

Dokumenti, zaradi katerih so v Veliki Britaniji sprožili širšo preiskavo, razkrivajo skrivni svet nevarnih kliničnih preskušanj, kjer zdravniki raziskovalne cilje postavljajo pred potrebe bolnikov.

Poskusi so trajali več kot 15 let in vključevali na stotine ljudi, od katerih so večino okužili s hepatitisom C in HIV. Eden od preživelih bolnikov je za BBC povedal, da so ga obravnavali kot 'poskusnega zajčka'.

V škandalozni eksperiment so zajeli otroke z motnjami strjevanja krvi, družine pa večinoma niso privolile v sodelovanje. Večina otrok, ki je 'sodelovala' v študiji, je danes mrtvih. Dokumenti tudi kažejo, da so zdravniki v centrih za hemofilijo po vsej državi uporabljali krvne pripravke, za katere je bilo splošno znano, da bi lahko bili kontaminirani. V Veliki Britaniji je namreč v sedemdesetih in osemdesetih letih prejšnjega stoletja primanjkovalo odmerkov krvi, zato so kri uvažali iz ZDA. Plazmo za zdravljenje so tako prispevali darovalci z visokim tveganjem, kot so zaporniki in odvisniki od drog, zaradi česar je bila kri pogosto okužena s potencialno smrtonosnimi virusi, vključno s hepatitisom C, ki napada jetra, kar povzroči cirozo in raka, ter HIV.

Med eksperimentom je bil izpostavljen krvni produkt, znan kot faktor VIII. Ta se je izkazal za zelo učinkovitega pri ustavljanju krvavitve, a je bilo splošno znano tudi, da je okužen z virusi.

Javna vsebritanska preiskava škandala še poteka. Končno poročilo bo pripravljeno maja.

"Bil sem njihov poskusni zajček"

Eden od preživelih je 42-letni Luke O'Shea-Phillips, ki ima blago hemofilijo – motnjo strjevanja krvi, zaradi česar hitreje zakrvavi in lažje dobi modrice kot večina drugih ljudi. Med zdravljenjem v bolnišnici Middlesex v središču Londona, kamor so ga komaj triletnega pripeljali zaradi majhne ureznine na ustih leta 1985, so ga namerno okužili s potencialno smrtnim virusom hepatitisa C.

Dokumenti, do katerih se je dokopal BBC, kažejo, da mu je bil krvni produkt – za katerega je njegov zdravnik vedel, da je lahko okužen – namenoma vbrizgan, da bi ga lahko vključili v klinično preskušanje.

Pismo Lukovega zdravnika Samuela Machina drugemu strokovnjaku za hemofilijo je bilo predloženo kot dokaz v javni preiskavi škandala z okuženo krvjo.

Dr. Machin je v pismu Petru Kernoffu iz londonske bolnišnice Royal Free Hospital podrobno opisal zdravljenje Luka in še nekega drugega dečka ter ga pobaral: "Upam, da bosta primerna za vaš vroči preizkus."

Dr. Kernoff je mesece prej pozval kolege zdravnike, naj mu poiščejo bolnike, ki bi bili primerni za klinično preskušanje. Ob tem je poudaril, naj bodo to 'predhodno nezdravljeni bolniki'. Slednji so zato dobili vzdevek 'deviški hemofiliki'. Prav ta izraz je doktor Machin tudi zapisal v Lukovo zdravstveno kartoteko.

Preberite tudi:

Novo na Metroplay: Jure Godler iskreno o delu sebe, ki je javnosti skrit | Po mojem okusu