V Sloveniji gozdove, gore in vodo jemljemo "kar tako" za samoumevno

17. 5. 2021, 12:58 | Zero Waste
V Sloveniji gozdove, gore in vodo jemljemo "kar tako" za samoumevno (foto: Profimedia) Profimedia

"Ko se mi zahoče, lahko skočim v gozd, na travnik ali v hribe, pa saj to je povsem normalno!?"

Šele ko ozavestiš, da nimajo povsod takšnega privilegija, kot ga imamo v Sloveniji, to začneš zares ceniti. Nam Slovencem je povsem logično, da imamo na dosegu roke gozdove, hribe in gore, zdravilne vodne izvire in pitno vodo iz pipe. 

Za primer, nekateri delamo od doma, in ko potrebujemo pol urni odmor, lahko za pol ure švignemo v gozd ali na travnik se nadihati svežega in čistega zraka. Lahko se gremo spočiti ob bližnji potok ali reko. Lahko skočimo na kolo ali na bližnji hrib. Vodo si natočim iz pipe ali iz bližnjega izvira. 

Saj to je normalno, kajne? 

Ne, ni. 

Ravno to idejo so izpostavili pri organizaciji Ekologi brez meja, kjer že 10 let podajajo roko podjetjem, lokalnim skupnostim, turističnim ponudnikom, javnim in izobraževalnim ustanovam z namenom doseganja sprememb in prehoda Slovenije v družbo brez odpadkov. 

Postavili smo jim nekaj vprašanj. Med drugim tudi katera dejanja - poleg ločevanja odpadkov - so tista, ki bi jih do sedaj moral posvojiti že vsak državljan? 

Jaka Kranjc odgovarja: Lahko bi naštel precej stereotipnih zadev, kot je nakupovanje z lastno embalažo, več popravljanja in skrbi za izdelke... Ampak bi raje izpostavil drugo idejo. Da bi bilo tekom šolanja več potovanj in ekskurzij v tujino, ker šele na ta način se zares zaveš, kaj jemlješ za samoumevno doma. Imamo ogromno gozdov. Če greš na Nizozemsko ali na Irsko, ni ne gora, ne gozdov, ne pitne vode v mestih. Če bi te stvari, ki jih jemljemo "kar tako" v Sloveniji, jemali bolj resno, kot neko vrednoto, kot nekaj, kar se splača varovati, bi avtomatsko imeli boljši odnos do narave in okolja, bi bili bolj ozaveščeni in bolje ravnali ter drugače naslavljali proizvajalce, ko nam prodajajo zanič izdelke... 

Poglejte si celoten pogovor: 

Več o organizaciji Ekologi brez meja najdete na njihovi spletni strani: ebm.si.

Partnerji projekta