Knjiga, ki bi jo moral prebrati vsak ljubitelj narave

Poslastica za (eko) knjižne molje

14. 4. 2021, 16:30 | Zero Waste
Profimedia

Odpadki in njihovo ločevanje niso lahkotna bralna tematika, ki bi jo množice z navdušenjem iz vrstice v vrstico požirale z očmi. Biti moraš mojster pripovedovanja, da bralca s polno mero pozornosti pripelješ od naslovnice pa vse do zadnje plati.

Poraja se torej vprašanje, čemu je čtivo avtorice Bee Johnson, Dom brez odpadkov, v literarnih sferah povzdignilo prah in poželo odobravanje s strani strokovnjakov s področja ekologije – odgovor: predvsem zato, ker se pripoved o zmotah, pretiravanju ter nasvetih, ki niso le zapovedi ali pridige, odvija v prvi osebi iz lastnih izkušenj.

Globalno gibanje Zero Waste se je rodilo iz ideje, da bi pri ravnanju z viri morali posnemati naravo, kjer vsi odpadni materiali postanejo surovina za nekaj oziroma nekoga drugega.

V Evropi gibanje predstavlja glas skoraj sedmih milijonov njenih prebivalcev – okoljski problemi pa so v veliki meri nastali ravno kot seštevek vseh naših na prvi pogled mikroskopsko majhnih vsakdanjih odločitev. In tu se skriva rešitev.

Družbenim problemom namesto nas kril ne more porezati tehnologija, za rešitev so potrebne spremembe na družbeni ravni – spremembe od spodaj navzgor oziroma vizionarski korak naprej pri banalnih življenjskih potezah.

Začnemo lahko doma s preprostimi razmisleki o tem, kaj zares potrebujemo, kako to kupimo, popravimo, si izmenjamo, tudi kako zagotoviti, da bodo odpadni materiali koristno porabljeni ali pa preprosto: z navdihujočo knjigo za vse, ki verjamejo v svet brez odpadkov.

V njej lahko vsak najde poučne drobtinice, pisane sebi na kožo. Kje bo storil prvi korak – bo hodil počasi, hitro ali stopicljal na mestu? Kjer ni prisile, tam je uspeh običajno največji.

Čtivo ponuja bogato zbirko konkretnih napotkov za trajnostno vsakdanje življenje, katerih se lahko poslužijo tudi najbolj zaposleni, receptov, kot je domača gorčica, in vpogledov na podlagi avtoričinih osebnih izkušenj.

Johnsonova nazorno opisuje, da ničelna stopnja odpadkov ni mit, temveč izvedljiva realnost.

 

Partnerji projekta