Slovenski mladostniki, ki so se pod vzdevkom 'Pirati plastike' podali na svetovno misijo

Na mladih svet stoji

13. 5. 2021, 16:35 | Zero Waste
Profimedia

Prevzetost nad oceani in rekami ter njihova pomembnost za zagotavljanje pestrosti vrst nimajo meja. A tudi onesnaženje s plastiko na plažah in rečnih bregovih v Evropi se ne ustavi na mejah, ki jih je ustvaril človek. Slovenski mladostniki bodo z namenom ustvarjanja lepše prihodnosti odslej skupaj z nemškimi in portugalskimi raziskovali odpadke in odkrivali raven plastične onesnaženosti. 

Znanstveno reševanje tega izziva in raziskovanje trajnostnih materialov sta nalogi, ki se ju moramo Evropejci lotiti skupaj.

Nemčija, Portugalska in Slovenija se v okviru svojega skupnega predsedovanja Svetu Evropske unije kot trio predsedstev v letih 2020 in 2021 tako zavzemajo predvsem za čista morja, oceane, reke in naravo, ki jih obdaja ter hkrati pozivajo šolske razrede in mladinske skupine, da zbirajo plastične odpadke vzdolž bregov rek in potokov, dokumentirajo različne vrste plastičnih odpadkov, zbranih na različnih mestih odseka reke, ter tako dejavno pomagajo pri raziskavah kot del te mednarodne kampanje skupnostne znanosti.

Zanimanje med slovenskimi pedagogi je preseglo vsa pričakovanja, saj se je prve predstavitve projekta udeležilo več kot 200 posameznikov.

Pod okriljem mednarodnega projekta skupnostne znanosti Pirati plastike – dajmo Evropa! so se v teh dneh na sončni strani Alp namreč pričela prva vzorčenja makro in mikroplastike. "Navdušeni smo nad izjemnim odzivom naših šol in uspešno izvedbo dejanskih aktivnosti. Projekt zasleduje cilje za čisto okolje in v celoti naslavlja naše skupne prioritete predsedovanja Svetu EU, povezovanje znanosti in izobraževanja ter spodbujanje zelenega prehoda. Z aktivnim delovanjem v šolskem prostoru bomo dvignili ozaveščenosti pri mladih in jim približali področje znanosti," je z besedami podprla projekt Ministrica za izobraževanje, znanost in šport prof. Simona Kustec.

Pobudniki projekta, trio Predsedstva Sveta Evropske unije, ministrstva Slovenije, Nemčije in Portugalske, so združili moči z Morsko biološko postajo Piran Nacionalnega inštituta za biologijo v sodelovanju z Inštitutom RS za vode in Ekologi brez meja.

Pobudniki projekta, trio Predsedstva Sveta Evropske unije, ministrstva Slovenije, Nemčije in Portugalske, so združili moči z Morsko biološko postajo Piran Nacionalnega inštituta za biologijo v sodelovanju z Inštitutom RS za vode in Ekologi brez meja.

Promocijsko gradivo

V spomladanskem delu projekta, ki poteka med majem in junijem 2021, sodeluje 50 osnovnih in srednjih šol iz vse Slovenije. Otroci in dijaki v manjših skupinah z njihovimi mentorji ob slovenskih rekah raziskujejo plastične odpadke in odkrivajo raven onesnaženosti z makro in mikroplastiko.

Zbrani rezultati se zbirajo na enotnem portalu projekta, katerega cilj je širitev na raven celotne Evropske unije, da bodo prav vsi mladi lahko odigrali svojo vlogo v boju proti onesnaževanju s plastiko v Uniji in izven nje.

 

Partnerji projekta