VIDEO: Ne boste verjeli, katere blagovne znamke najbolj onesnažujejo naš planet

Letošnji največji onesnaževalci

18. 8. 2021, 18:00 | Zero Waste

V lanski akciji Očistimo svet je sodelovalo več kot 11 milijonov ljudi iz 166 držav.

Profimedia

Ali ste vedeli, da je tretja septembrska sobota že od leta 1986 posvečena obalnim čistilnim akcijam? Z letom 2018 so se obalam pridružili še gozdovi, reke, mesta ter vasi, s čimer je obalna čistilna akcija dosegla globalno raven in postala tradicionalna. 18. septembra bo v njenem duhu potekal World Cleanup Day oziroma akcija Očistimo svet.

Čeprav so Ekologi brez meja zadnjo akcijo Očistimo Slovenijo organizirali leta 2018, vsako leto obeležujejo globalni čistilni dan in k projektu vabijo vse z empatijo do okolja. Njihova ekipa se bo tokrat pridružila številnim prostovoljcem, ki že leta skrbijo za Čisto obalo in poleg čiščenja opravila tudi popis blagovnih znamk odpadkov, da bodo natanko vedeli, katere proizvajalce je potrebno pocukati za rokav in zahtevati njihovo odgovornost: "Le na tak način so čistilne akcije lahko tudi preventivne, ne le kurativne," povedo v organizaciji.

Popis blagovnih znamk odpadkov oziroma t.i. brand audit vsako leto poteka pod okriljem globalnega gibanja Break Free From Plastic – le v primeru, da vemo, kateri izdelki se najpogosteje znajdejo v naravi in kateri so odgovorni proizvajalci, se namreč lahko zahteva spremembe.

Podatki so nato enkrat letno posredovani globalni mreži, ki na podlagi le-teh pripravi letno poročilo. K brand audit-u so tako vabljeni vsi, ki želijo prispevati svoj košček pomembni pobudi skupnostne znanosti. Popis je na podlagi obrazca zaželen ob vsaki priložnosti stika z odpadki – najsi bo to na sprehodu ali na organizirani čistilni akciji.

18. septembra, na dan akcije Očistimo svet, se lahko Ekologom brez meja torej pridružite na obali, bodisi se sami odpravite v gozdove, ob reke, vasi in mesta. Obetajo si lepo število nadobudnih slovenskih parov rok, odpadkov in podatkov – a številke, pravijo, niso važne: "Glavno, da ta dan preživite v naravi, poberete kak odpadek ali poskrbite za okolico svojega doma oziroma podjetja," zaključijo v organizaciji.

Vir: Ekologi brez meja

Partnerji projekta