Uredništvo | 1. 4. 2024, 18:00

April je posvečen pasmi, ki je bila včasih 'kraljevska', danes pa jo izjemno izkoriščajo

Profimedia

Mesec april je namenjen osveščanju o pasmi, ki je nekoč bila zelo oboževala, bila je nepogrešljiva na dvorih, pri plemstvu, slikarjih. Potem so odkrili njihovo močno lastnost in vse se je spremenilo. 

"April je mesec, posvečen greyhoundom. Hrtom, ki so bili nekoč zelo oboževani psi ... Hrtom, ki so kraljevali v grajskih sobanah in bili nepogrešljivi družabniki plemstvu ter navdih slikarjem, ki so te čudovite pse radi upodabljali na slikarskih platnih. Omenjeni so v Bibliji, njihova lepota in eleganca pa je prevzela tudi marsikaterega pesnika in pisatelja."

Tako začenjajo svoj zapis o tej čudoviti pasmi v društvu Hrtji svet, kjer že dolga leta pomagajo hrtom v stiski. In njihove stiske so velike, kajti iz grajskih sobah se je ta pasma preselila na tekaške stadione, kjer jih izkoriščajo za dirke. 

Ko niso več dobri tekači, postanejo odveč.

Ko niso več dobri tekači, postanejo odveč.

Profimedia

Kot nadaljujejo, se je vse skupaj začelo junija 1926. Takrat se je v Angliji odprl prvi stadion, kjer so organizirali tekaške dirke, odtlej pa je bilo ubitih več kot milijon predstavnikov te pasme.

"Mladi, zdravi, morda le rahlo poškodovani ... Večina jih ne dočaka niti četrtega leta starosti. Ker jih v kruti hrtji industriji označijo za 'nekoristne ali odslužene'," so še zapisali v omenjenem društvu. In dodali, da gre za industrijo, kjer se vrtijo ogromni zneski. Možnost posvojitve dobi le 25 % 'odsluženih' hrtov, številni pa izginejo neznano kam.

Hrti so čudovita pasma, ki je začarala marsikoga.

Hrti so čudovita pasma, ki je začarala marsikoga.

Profimedia

Hrti so zares čudoviti pasji sopotniki (med drugim je pasma začarala tudi Tima Koresa). Na videz delujejo zelo nežno in elegantno, zima ni njihov najljubši letni čas, obožujejo lenarjenje na kavču skupaj s svojim človekom. Čeprav delujejo umirjeni, pa znajo biti tudi pravi norčki in vas vsak dan nasmejati. 

Ker so zelo tihi, so tudi zelo hvaležna pasma za bivanje v večstanovanjskih stavbah in da so srečni, okoli sebe ne potrebujejo cele četice ljudi. En sam, a tisti pravi in njegov, mu bo povsem dovolj. 

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel