Uredništvo | 16. 5. 2024, 16:16

Katero divjo žival lahko odnesemo domov?

Profimedia

Včasih naletimo na poškodovano ali nebogljeno divjo žival, drugič se ta zdi povsem sama in izgubljena, poleg vsega pa še tako ljubka, da bi jo odnesli domov. Je to prav? 

Pogosto se zgodi, da v gozdu naletimo na divjo žival, za katero se zdi, da nujno potrebuje našo pomoč. Včasih je res tako, a v večini primerov to ne drži in človeško vmešavanje lahko naredi veliko več škode kot koristi. 

Te dni so se po gozdovih pojavile table, ki opozarjajo na to, da srne polegajo mladiče, zatorej je treba pse držati na povodcih in sebe tudi - v smislu, da se ljubkim mladičkom ne približujemo, še manj jih božamo ali hranimo. Njihova mama je blizu, in če bo na mladičku zavohala vaš vonj ali vonj vašega psa, ga morda ne bo več sprejela. 

Ste tudi na vaši gozdni poti zagledali te table?

Ste tudi na vaši gozdni poti zagledali te table?

Š.Š.

Edini pravi in primeren dom za divje (ali prostoživeče) živali je narava, in ne ujetništvo. Odgovor na naslovno vprašanje je preprost - nobene divje živali ne smemo odnesti s seboj domov.

Prav o tem v teh dneh ozaveščajo tudi v Društvu za zaščito živali Ljubljana na delavnicah Delimo si svet, ki jih na osnovnih šolah izvajajo s podporo Mestne občine Ljubljana.

Čeprav se zdi, da divja žival potrebuje vašo pomoč, ni nujno tako. Če je zares bolna ali poškodovana, jo je sicer dovoljeno vzeti iz naravnega okolja. "Pri tem za večino vrst velja, da jih moramo oddati v zatočišče v roku 24 ur, torej živali ne smemo zadrževati doma," so zapisali v DZZŽ Ljubljana na svoji spletni strani. 

V Sloveniji je za prostoživeče živali pristojno Zavetišče za živali prostoživečih vrst v Muti, kjer vam bodo - glede na vrsto in stanje živali - znali najbolje svetovati.