Uredništvo | 2. 4. 2024, 13:33

Na pomoč, moja mačka praska pohištvo (kaj storiti?)

Profimedia

Mačka potrebuje praskanje skoraj tako kot zrak. A kljub temu se ni treba sprijazniti s tem, da je vse vaše pohištvo spraskano. 

Praskanje spada med povsem naravna vedenja mačke, ki ga lastniki ne smejo preprečevati ali kaznovati, saj je ključnega pomena za njihovo psihično in fizično zdravje. Ker pa praskanje lahko uniči precej opreme, je treba najti rešitev, ki bo poskrbela, da bo 'volk sit in koza cela'. 

Najprej je treba razumeti, zakaj mačke sploh potrebujejo praskanje. V prvi vrsti si tako brusijo kremplje. S praskanjem tudi označujejo svoj teritorij, na ta način se pretegnejo, raztegnejo in potelovadijo in tudi sproščajo stres. Številni strokovnjaki pravijo, da je praskanje ključno za srečno mačje življenje. 

Če imate notranjo mačko, je praskalnik del obvezne opreme.

Če imate notranjo mačko, je praskalnik del obvezne opreme.

Profimedia

Zunanje mačke imajo ogromno 'pripomočkov', ki jih najdejo mimogrede, da zadovoljijo to potrebo (primerno je na primer skoraj vsako drevo). Na drugi strani so notranje mačke, ki tega razkošja nimajo. Mačke je zato v stanovanju treba malce usmeriti in jim ponuditi alternativo pohištvu. 

Najboljša izbira bo praskalnik, a teh je na trgu ogromno. Kako izbrati pravega? Dobro je, da je praskalnik dovolj visok, saj mačke zelo rade tudi plezajo, da imajo vse pod nadzorom in jih nič ne preseneti. Ob tem mora biti v prvi vrsti poskrbljeno za varnost - stabilen, dovolj širok podstavek je del obvezne opreme. 

Priporoča se praskalnik iz naravnih materialov, tudi veliko takšnih je na trgu, če pa imate malo volje in energije, pa lahko svoji mački praskalnik izdelate tudi sami. Pomembno je, da ji bo vse skupaj bolj zanimivo od kavča ali omare. 

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel