Uredništvo | 27. 5. 2024, 18:00

Naravna sestavina iz domače kuhinje, ki zanesljivo odganja polže z vrta (tudi vi jo imate doma)

Profimedia

Če imate v letošnjem letu svoj vrt, imate gotovo tudi polže. Če je teh preveč, postanejo zelo moteči. Se tudi vi sprašujete, kako se jih znebiti? 

Domača kuhinja skriva veliko sestavin, ki so uporabne tudi drugače, ne samo v kuhinji. Pisali smo že, kako zelo čudežni so lahko kuhinjska sol, kis ali soda bikarbona. Tokrat pa pišemo o kavi in sploh ne prvič. Ai veste, kako zelo učinkovito odganja komarje?

Vsaj tako uspešno pa preganja tudi polže. Pa ne kava sama, pač pa usedlina, ki nastane pri njenem kuhanju. Kakšna pa je uporaba? "Okrog sadik solate, zelja, fižola in ostalih vrtnin lahko naredimo obroč iz tekoče kavne usedline in tako ovirate pohod požrešnih polžev na vrtu. Polžem kofein ne ustreza, ker moteče deluje na njihov živčni sistem, zato se mu izogibajo," so zapisali strokovnjaki na spletni strani Zeleni svet.

Dodali so, da kavna usedlina najbolje deluje, če ne dežuje, da se ne redči. In še, da boste morali za tovrstno odganjanje polžev skuhati kar precej kave, a učinek je zagotovljen.

Turška kava je uporabna tudi na vrtu.

Turška kava je uporabna tudi na vrtu.

Profimedia

Na ne samo kava, za odganjanje polžev so učinkovite tudi jajčne lupine in čisto nič narobe ne bo, če boste kombinirali oba načina. Zdrobljene (pa ne preveč!) jajčne lupine prav tako potresite po obroču okoli vrta in polžem bodo predstavljali fizično bariero, preko katere ne bodo šli. Podoben učinek boste dosegli tudi s peskom. 

Ste vedeli, da populacijo polžev lahko zmanjšate tudi s spremenjenim načinom zalivanja? "Zalivanje opravite v jutranjih urah, ko se polži umaknejo iz gredic. Tako se zemlja do večera nekoliko osuši in se polži po njej ponoči težje premikajo," še svetujejo v Zelenem svetu.

 

Novo na Metroplay: Jure Godler iskreno o delu sebe, ki je javnosti skrit | Po mojem okusu