Uredništvo | 9. 6. 2024, 12:02

Ob opazovanju ptic zagledali prizor, ki ga ne bodo pozabili

Profimedia

Opazovanje ptic je za nekatere dolgočasno, za druge pa nadvse zanimivo in razburljivo. Včasih pa se zgodi tudi kaj povsem nepričakovanega. 

Popis gnezdilk Naravega rezervata Škocjanski zatok je v zadnjih dneh maja opazovalcem oz. popisovalcem prinesel pravo presenečenje. Sredi sladkovodnega močvirja so opazili pritlikavega kormorana (Microcarbo pygmaeus), ki je sedel na komaj zgrajenem gnezdu. 

"Situacijo smo nato pozorno spremljali in nekaj ur kasneje opazili samca, ki je valeči samici prinesel hrano, nakar je sledila kopulacija. Dva dni zatem smo na par metrov oddaljeni tamariski odkrili še eno, nekoliko bolj skrito gnezdo z valečo ptico," so zapisali v spodnji objavi. 

Zakaj je omenjeno pravo presenečenje? Zato, ker gre za prvi primer gnezdenja te vrste v Sloveniji, za najbližje gnezdišče pa velja naravni rezervat Valle Cavanata v sosednji Italiji, gnezdijo pa tudi v drugih mokriščih Severnega Jadrana.

"V Sloveniji je še pred desetletji veljal za redko vrsto, sedaj pa je dokaj pogost, predvsem na severovzhodu in v obalnih mokriščih. V Škocjanskem zatoku je vrsta prisotna celo leto, tako na območju polslane lagune kot tudi na sladkovodnem delu," so še zapisali v Škocjanskem zatoku. 

Ob tem so dodali, da je gnezdišče zelo dobro vidno z njihovega centra za obiskovalce in opazovališča številka 11 - za vse tiste, ki bi radi gnezdo kormorana videli tudi v živo. Pritlikavi kormoran sicer velja za najmanjšega med evropskimi kormorani. So zelo družabna bitja, spoznamo jih po majhni glavi in kratkem kljunu. 

Novo na Metroplay: Jure Godler iskreno o delu sebe, ki je javnosti skrit | Po mojem okusu