Uredništvo | 30. 3. 2024, 18:00

Predlog obdavčitve psov po vzoru Avstrije – se strinjate ali ne?

Profimedia

Vedno znova, ko se pojavi ideja o tem, da bi tudi v Sloveniji obdavčili lastnike psov, je zanimanje javnosti veliko. Na eni strani so izjemni zagovorniki take ureditve, na drugi strogi nasprotniki. 

Na portalu predlagam.vladi se je znova pojavil predlog, s katerim bi njegov avtor urejal lastništvo psov na način obdavčitve. Trenutno ima predlog nekaj več glasov proti, a številki sta precej skupaj.

Glasovi se zbirajo do 3. aprila, če predlog zbere vsaj 23 glasov za (kar se je že zgodilo) in več glasov za kot proti, bo poslan v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

"Predlagam obdavčitev lastnikov psov po vzoru na Avstrijo kjer se plačuje letni davek za psa. Število psov v urbanem okolju narašča po eksponentni stopnji, kar prinaša številne učinke. Infrastruktura v urbanih okoljih je onesnažena od pasjih iztrebkov, parki in zelenice pa so postali pasja stranišča. Nekoč smo v toplih mesecih poležavali po parkih, otroci pa so brezskrbno tekali. Zdaj tega ni več zaradi nevarnosti, da stopiš ali se usedeš na pasji iztrebek," je zapisal.

"Ali nabavo vrečk, postavitev zbiralnikov iztrebkov, zbiranje le teh in odvoz, ter nadaljno "obravnavo" plačajo lastniki psov, ali pa to plačujem tudi jaz, ki nimam psa?" se sprašuje eden izmed komentatorjev na predlagan predlog.

"Ali nabavo vrečk, postavitev zbiralnikov iztrebkov, zbiranje le teh in odvoz, ter nadaljno "obravnavo" plačajo lastniki psov, ali pa to plačujem tudi jaz, ki nimam psa?" se sprašuje eden izmed komentatorjev na predlagan predlog.

Profimedia

Dodal je še takole: "Urbana naselja ne omogočajo več normalnega počitka zaradi pasjega laježa v vseh časovnih terminih. Težava je tudi s porabo omejenih virov kot je voda, umazanija na skupnih površinah v blokih, varnost državljanov zaradi številnih ugrizov in latentnim mučenjem živali, ki v urbanih okoljih trpijo. Pes ne za ruralno okolje in ne za stanovanje."

Pričakovano je predlog razvnel javnost, nekaterim se zdi najmanj "bolan in nor", drugi bi obdavčili "neumnost ljudi", ki piše take predloge, tretji pa z njim soglašajo. Dejstvo je, da je bil tak predlog v državnem zboru že slišan (pa tudi zavrnjen) s strani enega izmed poslancev, ki je tako rešitev omenil, ko so sprejemali nov zakon o zaščiti živali

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel