Uredništvo | 6. 7. 2024, 16:45

Ste že kdaj slišali za sindrom zlomljenega repa pri psu? (Bi ga znali prepoznati?)

Profimedia

Zakaj točno se to zgodi, strokovnjaki še danes ne znajo dobro razložiti. Če se vam je že zgodilo, dobro veste, kako je videti. Če se vam ni, verjetno za to slišite prvič. 

Pes nam z besedami ne zna povedati, da ga kaj boli, dobro pa to zna pokazati (mimogrede, poznate znake, ki kažejo na to, da je vaš pes srečen?). Določena bolezenska stanja potekajo po tiho, nekatera pa so že na daleč vidna.

Eno takih stanj je tudi sindrom zlomljenega repa, katerega osnovni znak je zelo očiten - pes nič več ne miga z njim in ga ne nosi pokončno visoko, ampak ga žalostno nosi med nogami. Dobro je, da je to stanje eno izmed tistih, ki ga hitro opazimo, manj dobro pa, da je o tem zelo malo strokovnih informacij. Poleg položaja repka so simptomi še letargičnost, pes odklanja hrano, noče sedeti, ima težave pri odvajanju ... 

Ko pes repka ne nosi več takole ponosno visoko, pač pa nizko med nogami, je treba pomisliti na to stanje.

Ko pes repka ne nosi več takole ponosno visoko, pač pa nizko med nogami, je treba pomisliti na to stanje.

Profimedia

"Pri sindromu zlomljenega repa je videti tako, kot da bi bil rep dejansko zlomljen. Pes repa ne more postaviti pokončno, prav tako z njim ne more migati, kar je videti res grozno. Psa rep boli, prav tako ga boli predel okoli repa, zato ima težave pri sedenju in tudi pri ležanju," so zapisali na spletni strani kosmatinčki.si.

Zakaj in kako se to zgodi? Sindrom zlomljenega repa se pojavi, ker so poškodovane mišice pri korenu repa, to pa se lahko zgodi zaradi več različnih vzrokov. Najverjetneje gre za prenaporno fizično aktivnost, med katero so na omenjeni spletni strani vključili med drugim plavanje v premrzli ali prevroči vodi, premalo kondicije, preveč naporen lov, fizične aktivnosti v vlažnem vremenu in podobno. Če opazite takšno stanje pri vašem psu, je potreben posvet z veterinarjem.

Novo na Metroplay: "Največja ovira je davčni sistem" | Blaž Brodnjak