A. Ko. | 1. 6. 2022, 19:00

TO so znaki, da je vaš pes srečen

Profimedia

Vsak pasji skrbnik se sem in tja vpraša, ali je njegov štirinožec z njim srečen, ali mu je lepo. Če ga boste dobro opazovali, vam bo to kar sam povedal. 

Pes zna odlično komunicirati z vami, če ga boste le poslušali. Tako lahko postanete še boljši pasji skrbnik. Če je pes sproščen, srečen in mu prav nič ne manjka, potem boste opazili naslednje znake:

  • Opazujte položaj ušes

Ušesa so zelo zgovorna. Čeprav so ta različnih oblik in velikosti, na splošno velja, da so pri psu, ki mu je v danem trenutku povsem ugodno, uhlji pokončni, vendar sproščeni (v naravnem položaju). Če ima pes pokončna ušesa nagnjena navzgor in naprej, to pomeni, da je pozoren. Če ima ušesa nagnjena nazaj in postavljena ob glavo, pa je prestrašen. 

  • Sproščen pogled

Oči in veke so pri psu, ki se dobro počuti, odprte in sproščene, pes tudi pogosto mežika. Široke oči nakazujejo na prestrašenost psa, 'zoomiran' pogled pa namiguje na agresijo. 

  • Telo in repek

Celotno pasje telo je v udobju že na pogled videti zelo sproščeno, pogosto miga z repkom, ki je rahlo dvignjen (čeprav tisto, da  srečen pes vedno miga z repkom povsem vedno ne drži). Če pes leži tako, da ima trebuh in vitalne organe izpostavljene, je to zagotovo znak, da se ničesar ne boji, da ni na nič pozoren in da enostavno - uživa.

  • Pes se smeji

Včasih imamo občutek, da se kakšen pes prav zares smeji. In res drži, da položaj navzgor obrnjenih ust nakazuje na dobro počutje. Če je jezik sproščen, rahlo položen čez zobe, je to dober znak. Nekateri znanstveniki so prepričani, da so psi - kot odlični posnemovalci - nasmeh razvili zaradi ljudi. Za pse je bilo ugotovljeno tudi, da imajo v primerjavi z volkovi obrazno mimiko neprimerno bolj razvito. 

  • Srečen ples

Če pes skače iz enega konca na drugega in uganja tiste hitre gibe, če se vrti v krogu in stopiclja z ene tačke na drugo, je ponavadi vesel in vzhičen. Velikokrat svoj nori srečni ples zaplešejo takrat, ko pride zraven oseba ali žival, ki jo imajo zares radi. 

  • Prsi pri tleh, hrbet in ritka pa v zraku

Če se pes postavi v položaj, ko prsni del spusti k tlem, hrbet pa obdrži v zraku, je to znak, da je v igrivem razpoloženju in vas vabi, da se mu pridružite.

  • Laježi so različni

Če ste pasji skrbnik, potem gotovo veste, da ima pasji lajež ogromno odtenkov. Ne drži, da je srečen pes nujno tiho. Tako, kot nekateri ljudje, ko so veseli, neprestano čebljajo, enako velja tudi za pse. Srečen pasji lajež je običajno visoke ali srednje frekvence in ne traja dolgo - toliko, da navdušenje mine. Najpogosteje pes namreč laja iz čiste sreče takrat, ko se vrnete iz domov.