Uredništvo | 9. 7. 2024, 17:02

V teh dneh bodite pozorni na opozorilne znake, ki se lahko pojavijo po pasjem sprehodu

Profimedia

Vsak letni čas za pasje lastnike prinaša drugačne izzive in tudi poletje ni izjema. Treba je paziti, da se pes ne pregreje, našim ljubljenčkom pa preti še marsikatera druga nevarnost  ...

Precej smo že pisali o nevarnostih, ki jih za pse prinaša poletje. Najnevarnejši je toplotni udar, ki ga pes lahko doživi tudi na domačem dvorišču. Prav tako je treba paziti, da psa ne opeče sonce, nekaj izzivov pa prinašajo tudi pasji sprehodi (ki naj v teh dneh potekajo zgodaj zjutraj in zvečer). 

Na sprehodih psom preti še ena nevarnost - trave. Določene vrste se lahko kot tujek zasadijo v pasje tačke in če se to zgodi, vam bo pes to zelo hitro pokazal. "Če se poleti s kužkom odpravite na sprehod in se pojavijo naslednji simptomi: lizanje tačk oz. blazinic, rdečina, vbodna ranica; lahko preverite, ali gre morda za zapičen tujek (klasi in trave, npr. lisičji rep)," so zapisali na Zamba veterini. 

Primer tujka, ki so ga objavili na Facebook strani Zamba veterina.

Primer tujka, ki so ga objavili na Facebook strani Zamba veterina.

Zamba veterina

Dodali so, da takšen nedolžni tujek lahko 'migrira' v podkožje, s tem pa nastanejo mnogo večje težave. "Če opazite tovrstno težavo, je nujen obisk veterinarja, da tujek čim prej odstranimo in preprečimo nadaljnje komplikacije," še svetujejo tamkajšnji strokovnjaki. Zelo pomembno je, da pasje blazinice po vsakem sprehodu dobro pogledamo in očistimo

Za dobro pasjih blazinic in zdravja vašega najboljšega prijatelja je pomembno, da se v vročih poletnih dneh izogibate sprehajanju po razbeljenem asfaltu. Ta je velikokrat prevroč za psa, čeprav se vam zdi, da ni tako (temperatura asfaltne površine je vsaj še enkrat višja, kot je temperatura zraka).

Poznate pravilo 5 sekund? Položite dlan na asfalt in počakajte. Če jo morate umakniti prej kot v 5 sekundah, je to jasen znak, da je prevroče, da bi tam sprehajali psa. Posledice so lahko zanj zelo boleče, saj se pogosto zgodi, da pes po tovrstni opeklini nekaj dni niti ne stopi na tačko.

Novo na Metroplay: "Svojo otroško igro dajem na papir." | Hana Stupica in Urška Križnik Zupan