Kultura

Nika Gorič

Koncertna in operna pevka
 

Študij petja je obiskovala na Univerzi za glasbo in gledališko umetnost v Gradcu in na Kraljevi akademiji za glasbo v Londonu. Tam je tudi magistrirala in zaključila umetniški doktorat. Med drugim je prejela najprestižnejše priznanje, kraljičino nagrado’ (Queen’s commendation for excellence) kot študentka leta, leta 2019 pa postala tudi prejemnica laskavega naziva Associate of Royal Academy of Music. 

David Hojnik

Modni oblikovalec
 

Že v otroštvu je rad risal, skiciral in ustvarjal, zato pravi, da je ljubezen do estetike vedno nosil v sebi. Ob študiju medijskih komunikacij je najprej modne dodatke, obleke in majice kreiral za zabavo, čez čas pa je ta ustvarjalni zagon prerasel v uspešno modno zgodbo z ustanovitvijo lastne blagovne znamke DH FASHION. Po skoraj desetletju trdega dela, predanosti viziji in vztrajnosti je svojo ustvarjalno zgodbo okronal z odprtjem prvega tovrstnega modnega ateljeja in trgovine v središču Maribora - ATELIER DH fashion. Doslej je med drugim sodeloval tudi s številnimi znanimi slovenskimi imeni in podjetji; med drugim je oblikoval kreacije za Evrovizijo, Emo, Slovensko popevko in številne druge projekte.

 

Za glasbo se je navdušil že pri petih letih. Ure klavirja je najprej obiskoval pri mami, nato je nadaljeval pri očetu, priznanem ruskem pianistu Sijavušu Gadžijevu. Je prejemnik številnih nagrad s klavirskih tekmovanj. Z orkestrom je debitiral že pri devetih, svoj prvi klavirski recital je izvedel leto dni pozneje. Leta 2012 je diplomiral na Konservatoriju Bruno Maderna iz Cesene. Oktobra lani je osvojil 18. tekmovanje Frederica Chopina v Varšavi, največjem tekmovanju za pianiste, ki ima v svetu klavirja podobno veljavo in odmev kot olimpijske igre v športu.

 

Po zaključenem šolanju na Prvi gimnaziji v Mariboru je opravil splošno maturo in nato začel študirati na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo. Oktobra 2017 je uspešno diplomiral. Letos je na Mednarodnem filmskem festivalu v Berlinu, znamenitem Berlinalu, prejel prestižno odličje za vzhajajočo zvezdo evropskega filma in se s tem vpisal na zemljevid evropskih filmskih zvezd.

 

V glasbeni svet je zajadrala že kot otrok. V Sloveniji je zaslovela z nastopom v prvi sezoni televizijskega šova Slovenija ima talent, kjer je dosegla drugo mesto. Slovenijo je leta 2011 zastopala na izboru za pesem Evrovizije, kjer se je uvrstila v finale in dosegla 13. mesto. Leta 2012 je bila sprejeta na prestižno glasbeno akademijo Codarts v Rotterdamu, kjer se je vpisala na študij solopetja. Med drugim je bila ena izmed avtoric pesmi japonske pevke Namie Amuro, za katero je Namie prejela japonsko različico nagrade grammy.

Matej Rimanić

Filmski ustvarjalec
 

Matej je bil na letošnjem filmskem festivalu v Cannesu izbran v tekmovalni program, kjer je v posebno kategorijo kratkih filmov, dolgih od 30 sekund do tri minute, vstopil s filmom Love in Plane Sight in na koncu prejel glavno nagrado. “Komedija je kot žanr zelo zanemarjena in ni dovolj cenjena. Moj največji cilj je, da ji dam spoštovanje, ki si ga zasluži, in pokažem svetu, da je narediti dobro komedijo tudi velika umetnost,’’ je ob posebnem priznanju povedal Rimanić.

Alja Horvat

Grafična oblikovalka in ilustratorka
 

Je absolventka Naravoslovnotehniške fakultete v Ljubljani, smeri grafično oblikovanje. Njen priljubljeni in prepoznavni motiv upodabljanja so ženske, rože, živali ter tiskani vzorci na blagu. Doslej je sodelovala s svetovno priznanimi podjetji, kot so Urban Outfiters, Ban.do in CeliaB. Marca 2020 jo je revija Forbes uvrstila na laskavi seznam Forbes 30 Under 30 Europe v kategoriji Umetnost in kultura.

Več →

Bojan Cvjetićanin

Pevec in večinski avtor pesmi skupine Joker Out
 

Bojan Cvjetičanin je danes nadvse odmevno ime na osrednji glasbeni sceni. Vokalist ene najbolj popularnih mladih rokerskih skupin Joker Out je svoj portfelj v zadnjih letih hitro razširil v pravo zvezdniško kariero in postal edinstveni glasbeni fenomen nove generacije. Med drugim se je odlično znašel tudi kot sovoditelj izbora EMA. Leta 2019 je razmišljal celo o solo karieri, a je ugotovil, da mu bolj ustreza ustvarjanje v skupini. Leta 2021 je s skupino Joker Out izdal prvi studijski album Umazane misli, ki je prejel tudi nagrado zlata piščal.