7. 4. 2011, 16:17 | Vir: Playboy

Pomladna pregreha

Matej Grošelj

Navdih za tokratno kulinarično stvaritev smo dobili ob odprtju razstave A Taste of Europe/Okus Evrope v Tehniškem muzeju Slovenije v Bistri pri Vrhniki, ki si jo lahko do 3. decembra ogledate.

Slovenski del – poleg Bistre sodeluje v projektu še osem evropskih muzejev – je namreč z naslovom Naj medi posvečen kranjski sivki in medu.

Razstava spodbuja razpravo o tem, kaj jemo in kako, predstavlja podobnosti in razlike med posameznimi narodi ter trende, ki so se razvijali skozi čas, in vpliv potrošnje hrane na okolje in podnebje.

Pri slovenskem delu projekta sodelujejo tudi priznane slovenske restavracije, ki so pripravile jedilnike z lokalnimi sestavinami in medom. Gorenjsko zastopa Hotel Tri­g­lav Bled z Restavracijo 1906 Bled, Primorsko Hiša Franko in Restavracija Dam, Dolenjsko Ošterija Debeluh, osrednjo Slovenijo JB restavracija in Štajersko gostilna Rajh.

www.atasteofeurope.eu
www.tms.si

File divje svinje na brusničnem čatniju s hojevim medom

Na kokosovem olju prepražimo drobno nasekljano čebulo. Ko zarumeni, dodamo brusnice in korenje, začinimo s soljo in pop­rom, primešamo nasekljan čili in zalijemo s portskim vinom. Počasi kuhamo toliko časa, da se sestavine razpustijo (približno dve uri).

Medtem meso posolimo in na obeh straneh premažemo s hojevim medom. Pustimo, da se marinira vsaj uro in pol.

Na malo kokosovega olja meso na hitro z obeh strani popečemo skupaj s vejico rožmarina. Na servirni krožnih damo čatni, nekaj stebelc drobnjaka, na vrh postavimo file in okrasimo z glavico motovilca ali druge solate ter potresemo s parmezanom. Zraven se poda kozarček portskega vina.

Sestavine:
- file divje svinje (lahko tudi svinjska ribica)
- drobnjak
- parmezan (ali drug nariban sir)
- hojev med
- kokosovo olje
- vejici rožmarina

Brusnični čatni:
- bela čebula
- sušene brusnice
- naribano biokorenje
- sol in poper
- čili
- portsko vino
- kokosovo olje

IDEJNA ZASNOVA Gojko Zrimšek
FOTO Matej Grošelj

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord