Dogodki in turistične znamenitosti, ki so zaradi koronavirusa zaprli vrata

3. 3. 2020, 09:00 | Aktualno | Piše: Maja Fister

              Dogodki in turistične znamenitosti, ki so zaradi koronavirusa zaprli vrata (foto: Unsplash) Unsplash

Novi koronavirus odmeva po vsem svetu, različne države pa so ob tem sprejele posebne ukrepe. Ti med drugim močno vplivajo na turizem, športne, poslovne in družabne dogodke, konference, sejme, koncerte in podirajo načrte številnih potnikov. Tako tistih, ki potujejo zasebno, kot tistih, ki so nameravali na pot službeno.

Da bo imel koronavirus velik vpliv na turizem in njegove izgube, je jasno že zdaj. Turizem naših sosedov Italijanov se zaradi koronavirusa že zdaj sooča z velikimi izgubami. 

V Milanu, kjer so hoteli v tem delu leta običajno zasedeni 90-odstotno, je trenutna zasedenost 20-odstotna, v Rimu pa so turisti hotelirjem za obdobje do konca marca odpovedali več kot polovico rezervacij. 

Letalski prevozniki zaradi manjšega povpraševanja odpovedujejo lete 

Nekatere države ne sprejemajo letalskih potnikov, ki bi prileteli iz dežel, ki veljajo za žarišča, oziroma jim pred vstopom postavljajo pogoj dvotedenske karantene, kar za večino potnikov ni sprejemljivo, zato nenujne poti številni tudi preklicujejo oziroma odlagajo na poznejši čas po umiritvi razmer. 

Veliki letalski prevozniki zato zaradi manjšega povpraševanja odpovedujejo lete, zlasti v Italijo in iz nje. Med njimi so britanski British Airways, irski Ryanair in nemška Lufthansa. Mednarodna organizacija civilnega letalstva (ICAO), ki deluje v okviru ZN, ocenjuje, da bi lahko izbruh virusa prihodke letalskih družb po svetu oklestil za 3,6 do 4,5 milijarde evrov.

Če v prihodnje načrtujete potovanje ali pa razmišljate o odpovedi že rezerviranih oddihov, več informacij o svojih pravicah in možnostih najdete TU.

Razlogi, zakaj te dni marsikdo razmišlja o odpovedih, pa so tudi to, da so oblasti po vsem svetu odpovedale številne dogodke, kongrese in koncerte ter zaprle turistične znamenitosti. 

Primera okužbe pri nas za zdaj ni 

Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) je ob koronavirusu dvignil oceno tveganja za EU z “nizke do zmerne” na “zmerno do visoko”, kar je tudi razlog, da prihaja do odpovedi dogodkov in zapiranja znamenitosti.

Koronavirus se je po poročanju Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) razširil v 63 držav, vendar je večina primerov koncentrirana v petih državah. V Sloveniji pristojne oblasti še vedno niso potrdile okužbe s koronavirusom. 

90 odstotkov okužb še vedno na Kitajskem 

Od doslej potrjenih več kot 90.000 primerov okužb jih je kar 90 odstotkov na Kitajskem, večina v kitajski provinci Hubei, od koder virus izvira. Od skupno več kot 3000 smrtnih žrtev po vsem svetu je na Kitajskem umrlo 2912 ljudi.

Najbolj so poleg Kitajske trenutno zaskrbljujoče razmere v Južni Koreji, Iranu, Italiji in na Japonskem. O prvih primerih okužb so poročali še iz Portugalske, Andore in Litve ter Savdske Arabije, Tunizije, Jordanije, Indonezije in Senegala. 

V beneški operi koncert brez občinstva v živo 

Medtem ko so na severu Italije znova odprli muzeje, ki so bili zaprti zaradi novega koronavirusa in znova odprli tudi milansko stolnico – simbol prestolnice Lombardije, so po svetu številni dogodki še pod vprašajem. Potem ko so Italijani predčasno končali pustni karneval v Benetkah, prihaja do odpovedi tudi drugod. 

Iz milanske Scale so sporočili, da bo operna hiša zaradi koronavirusa zaprta še najmanj do 8. marca. V beneški operi Fenice, ki je prav tako zaprta, pa so se odločili, da bodo pripravili koncerta brez občinstva, ki ju bodo prenašali na spletu.

Zaprli muzej Louvre v Parizu 

Kot kaže, bo Mona Lisa končno imela nekaj časa zase. Posebne varnostne ukrepe so te dni sprejeli tudi v Parizu, kjer je vrata zaprl eden najslavnejših muzejev na svetu. V Franciji so namreč našteli okoli 100 primerov okužb, zato je vlada prepovedala dogodke, ko se na enem mestu zbere več kot pet tisoč ljudi. Ker Louvre dnevno sprejme tudi po 15 tisoč ljudi, predstavlja preveliko tveganje, zato je do nadaljnega zaprt. 

Odpovedana turistična borza ITB v Berlinu 

Zaradi koronavirusa so organizatorji odpovedali tudi turistično borzo ITB Berlin, ki velja za enega največjih in najpomembnejših tovrstnih dogodkov na svetu in na katerem se tradicionalno predstavijo tudi številni slovenski ponudniki in destinacije. 

V predstavitvi Slovenije naj bi po načrtih sodelovalo sedem turističnih agencij oz. operaterjev, 13 turističnih ponudnikov, 11 lokalnih turističnih organizacij in predstavniki treh priljubljenih destinacij - Ljubljanskega gradu, Postojnske jame in Kobilarne Lipica.

Konferenco Facebook F8 odpovedal tudi Mark Zuckerberg 

Osrednji tehnološki dogodek leta konferenco F8 je odpovedal tudi Facebook. Ta bi morala potekati v ameriškem mestu San Jose 5. in 6. maja, a je letos ne bo. Namesto druženja tehnološke smetane z Markom Zuckerbergom na čelu bodo namesto tega potekali virtualni prenosi.

Unsplash

Virus vzel MWC v Barceloni

Zaradi koronavirusa odpade tudi MWC, svetovni kongres mobilne industrije, ki velja za enega največjih tehnoloških dogodkov v koledarskem letu. V Barceloni bodo zgolj zaradi te odpovedi ob več milijonov prihodkov. 

Olimpijske igre v Tokiu pod vprašajem?

Trenutno so pod največjim vprašajem tudi poletne olimpijske igre, ki so načrtovane med 24. julijem in 9. avgustom v Tokiu na Japonskem. Za zdaj organizacijski odbor olimpijskih iger zagotavlja, da priprave na enega največjih športnih dogodkov na svetu potekajo v skladu z načrti. So pa nekaterim kitajskim športnikom že celo prepovedali udeležbo na kvalifikacijskih olimpijskih tekmah, medtem ko drugi v domovini trenirajo izolirani v posebnih prostorih. Pojavljajo se tudi ugibanja, ali bodo igre v izrednih razmerah morda potekale povsem brez gledalcev v živo. 

Več o usodi poletnih OI bo znanega po zasedanju izvršnega odbora Mednarodnega olimpijskega komiteja v Lozani med 3. in 5. marcem. 

Na maratonu v Tokiu namesto 30 tisoč le 200 tekačev 

Na nedavnem maratonu v Tokiu so organizatorji zaradi koronavirusa že sredi februarja omejili število na 200 elitnih tekačev. Za primerjavo – v japonski prestolnici so maratoni v prejšnjih letih šteli 30.000 udeležencev! Na Japonskem so sicer odpovedali tudi vse nogometne tekme do 15. marca.

Zaprti še Disneyland, Universal Studios in Legoland 

Na Japonskem so zaprli tudi priljubljene zabaviščne parke, ki privabljajo milijone domačih in tujih gostov. Med njimi so tudi Disneyland, Universal Studios in Legoland. 

Unsplash

Modni tedni bodo počakali

Sezona tednov mode je na vrhuncu in virus je stvari zapletel tudi za modno industrijo. Potem ko številni kitajski oblikovalci niso imeli možnosti predstaviti svojih kolekcij na tednih mode v Parizu in Milanu, sta zdaj odpovedana tudi pekinški in šanghajski teden mode. 

V Švici brez nogometa in hokeja

Zaradi nevarnosti epidemije so v Švici za tri tedne odpovedali vse nogometne tekme. Švicarska nogometna liga je vse tekme prve in druge lige prestavila, oziroma bodo prvenstvo prekinili do 23. marca. V Švici ne bodo začeli niti končnice hokejskega prvenstva, nov predviden datum je 17. marec. 

Odpovedan tudi ženevski avtosalon

Švicarske oblasti so zaradi koronavirusa prepovedale organizacijo vseh dogodkov z več kot tisoč udeleženci, kar je usodno tudi za avtomobilski salon v Ženevi, kjer je bilo sicer že vse pripravljeno za največji tovrstni evropski avtomobilski dogodek. 

Po Katarju odpovedana VN Tajske 

Organizatorji dirk svetovnega prvenstva v motociklizmu so morali v enem dnevu odpovedati uvodni dve preizkušnji. V nedeljo zvečer so sporočili, da so zaradi nevarnosti okužbe z novim koronavirusom za nedoločen čas prestavili dirko v Katarju, v ponedeljek pa je sledila še odpoved VN Tajske, ki je bila druga dirka v koledarju 2020. 

Enako se je pred tem zgodilo tudi s preizkušnjo svetovnega prvenstva v formuli 1, ki bi jo morala 19. aprila gostiti Kitajska. Uvodna dirka bo sicer v Avstraliji 15. marca, kjer organizatorji zatrjujejo, da ni nevarnosti za odpoved, druga dirka bo v Katarju 22. marca, nato pa je 5. aprila na sporedu VN Vietnama.

Na nekaterih mestih zaprli dostop do kitajskega zidu

Kitajske oblasti so že v januarju ukazale zaprtje številnih objektov in omejile potovanja okoli 30 milijonom ljudi. Med znamenitostmi so tako delno zaprti Veliki kitajski zid, Prepovedano mesto, Nacionalni muzej Kitajske, Mingove grobnice in Disneyjevo zabavišče v Šanghaju. 

PREBERITE ŠE: Kje bomo našli Slovenca s koronavirusom? V službi, verjetno. Ali pa pri frizerju.  ALI Kaj koronavirus pomeni za vaš že plačan dopust v tujini?

Maja Fister
Novinarka