N. V. | 24. 9. 2023, 20:01

5 največjih napak, ki jih vozniki delajo pri menjavanju prestav (jih delate tudi vi?)

Profimedia

Čeprav smo se osnov pravilne vožnje naučili v avtošolah, mnogi pozneje prevzamejo slabe navade, ki lahko poškodujejo menjalnik avtomobila.

Vozniki pogosto delajo napake pri menjavanju prestav v avtomobilu. Preberite, katerih pet napak najpogosteje delajo vozniki širom sveta:

1. Roko držite na menjalniku

Prva slaba navada je naslanjanje roke na menjalnik. Menjalnika nikoli ne smete uporabljati kot naslonjalo za roko, saj pritisk potiska prestavne vilice in lahko povzroči prezgodnjo obrabo vilic, kar pa vsekakor ni dobro.

Profimedia

Rahel dotik med vožnjo pri določeni hitrosti ne bo imel bistvenega učinka, sama teža roke pa je prevelik pritisk, ki ustvarja obremenitev mehanskih delov in zobnikov v menjalniku avtomobila. Ta opomba je večinoma navedena v priročnikih za upravljanje in uporabo vozila. Poleg podaljševanja življenjske dobe vašega menjalnika je držanje obeh rok na volanu med vožnjo velika prednost za zmanjšanje tveganih voznih situacij in s tem večjo varnost zase in drugih udeležencev v prometu.

2. Držanje menjalnika v prestavi pri ustavljanju na semaforju

Druga slaba navada je držanje menjalnika v prestavi, ko se ustavljate na semaforju. Seveda se prilagodite razmeram oziroma času čakanja, vendar je pri daljšem čakanju ali ustavljanju odveč pustiti avto v prvi prestavi.

Pred speljevanjem ne vzame preveč časa, da menjalnik znova postavite v "prvo", avtomobil pa vam bo veliko bolj "hvaležen", če pritisnete na sklopko, menjalnik prestavite v prosti tek in pritisnete na zavoro, medtem ko čakate na semafor. Poleg tega si boste pomagali tudi sami, saj si je nogo lažje odpočiti, kot pa ves čas držati sklopko do konca.

3. Držanje sklopke in nenehno pritiskanje na plin

Ko govorimo o speljevanju avtomobila v klanec iz mirovanja, držanje pedala sklopke in nenehno pritiskanje na plin vodi do obrabe mehanskega dela sklopke. Obstajajo boljši in varčnejši načini.

Najlažje je dvigniti ročno zavoro in speljati z njeno pomočjo. Sodobni avtomobili imajo običajno avtomatski sistem, ki drži vozilo na mestu, dokler se ne začnete premikati – ne da bi morali zategniti ročno zavoro – tako da lahko med popuščanjem sklopke zelo rahlo pritisnete na plin.

4. Pospeševanje v previsoki prestavi

Ena od nepotrebnih situacij je pospeševanje v previsoki prestavi. Če na primer vozite 50 kilometrov na uro in ste v peti prestavi, ni dobro pospeševati, ker avtomobil v tej prestavi ni pripravljen na nenadna pospeševanja in je to nenaravno pričakovati.

Profimedia

Število vrtljajev je premajhno za doseganje želenega pospeška v času. Temu so namenjena nižja prestavna razmerja oziroma nižje "hitrosti". Ne bodite leni, ampak si vzemite sekundo ali dve in pred nenadnim pospeševanjem znižajte prestavo na primerno hitrost, priporočajo na srbskem portalu Dnevna doza lepog.

5. Držanje noge na sklopki, čeprav se avtomobil premika

Zadnja slaba navada, na katero opozarjamo, je držanje noge na sklopki, čeprav se avtomobil premika in to ni potrebno. To je podoben primer, kot če roko naslonite na menjalnik.

Naslon z nogo na sklopko je nepotreben, saj obstaja možnost pritiska na mehanske dele menjalnika. Obstaja prostor za počitek leve noge, zato ga uporabite.