31. 5. 2022, 16:37 | Vir: Avtomagazin

Kaj posluša med vožnjo David Urankar in kakšen avtomobil vozi?

Instagram/David Urankar

Avtomobilski izpit je naredil pri 18-letih, motorističnega pa pred letom dni. Pravi, da mu je všeč nova dimenzija prometa, ki jo dobiš z vožnjo na motorju.

Televizijski voditelj David Urankar je z avtomobili povezan tako službeno, kot tudi v prostem času. Med vožnjo z avtomobilom ima za sopotnika pogosto katerega izmed priljubljenih podcastov, s starševstvom pa so padla tudi njegova pravila, kar se reda in čistoče v avtomobilu tiče.

Nam zaupate, kakšni so vaši spomini na vožnje v avtošoli?

Imam dva seta izkušenj, enega 20 let nazaj, ko sem prvič začel z vožnjami v avto šoli, drugega pa kakšno leto nazaj, ko sem opravljal izpit za motor. Takrat in zdaj sem se resnično veselil voženj in pri avtomobilskem izpitu sem komaj čakal, da dopolnim 18 let, da lahko opravim glavno vožnjo ter dobim izpit.

Kaj pa je botrovalo temu, da ste naredili še izpit za motor?

Všeč mi je nov pogled na promet, ki mi ga motor odpira. In na vožnjo ter potovanja. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by David Urankar (@david.urankar)

Kaj vam je v samem začetku delalo največ preglavic?

Pri motorju definitivno izklapljanje smernikov. Pri avtomobilu pa, vsaj na začetku, polžja vožnja oz. vožnja z ne povsem spuščeno sklopko. Preveč sem se bal, da bi jo "skuril". (smeh)

Bočno parkiranje? Relativno ok. V Ljubljani brez te veščine nisi funkcionalen član v prometu.

Prvi avto je dobil od dedka. To je bil Ford Fiesta, motor s tisoč kubičnimi centimetri in s štirimi prestavami. Star je bil 18 let, avto pa 16. 

Kaj vam pomeni avtomobil? Gre le za sredstvo za premagovanje razdalj ali v vožnji resnično uživate?

Že od nekdaj so mi avtomobili pomenili veliko. Uživam v vožnji in v zanimivo mi je sesti v prav vsak avto, se seznanjati z novostmi, iskati detajle in razlike. Zato tudi tako uživam v oddaji Avtomobilnost. Vožnja pa je zame kot neke vrste terapija. Še zlasti kakšna dolga pot npr. v Milano ali na Dunaj, s kakšnim dobrim podkastom ali glasbo za kuliso.

Kateri avtomobil se trenutno nahaja v vaši garaži in kakšen je vaš sanjski avtomobil? 

Velik družinski karavan. Sanjskih avtomobilov pa je kar nekaj na spisku. Težavi sta dve, ali so to milijoni pri ceni, ali pa litri pri porabi (smeh).

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by David Urankar (@david.urankar)

Starodobniki so mu zelo blizu. Tudi Davidov oče je imel včasih Minija Austin 7, zdaj pa ima "bolhco". "Izziv pri starodobnikih je, da si moraš zanje res vzeti čas, to je neke vrste način življenja. In znati moraš tudi sam kaj pošraufati. Mogoče pa nekoč v prihodnosti," je dodal.

Imate kakšna pravila, ki se jih sopotniki morajo držati?

Ko imaš majhne otroke, se vsa pravila resetirajo. Vsaj v mojem primeru. Mirna vožnja odtehta vsak razdrobljen čokoladni rogljiček (in kasnejše sesanje drobtin).

Katera glasba pa zadoni, kadar ste v avtomobilu sami?

Uf, zelo odvisno, včasih kar radio, tudi podkasti. Moram pa priznati, da mi med vožnjo velikokrat pašejo ritmi hip-hopa. Če bi moral izpostaviti kakšnega izvajalca bi bil to Jay-Z.

Kako bi ocenili sami sebe kot voznika? Kaj pa o vaši vožnji rečejo drugi?

Sem aktiven, dinamičen voznik. Držim se predpisov in se trudim upoštevati in paziti na ostale udeležence v prometu. Za mnenje drugih ne vem, saj se nihče več noče peljati z menoj (smeh).

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by David Urankar (@david.urankar)

Za katero vrsto prometnega prekrška bi si najlaže prislužili kazen?

Glede na število kilometrov, ki jih letno opravim, je kazni zelo malo. Največkrat rahlo pretežka noga ali pa nepodaljšana parkirnina.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.